V Olomouci pomůžou léčit i sochy

21. 8. 2010 8:08
přidejte názor
Autor: Redakce
Dřevěná socha s názvem Zpovědnice ozdobí již brzy parkový areál Fakultní nemocnice v Olomouci (FNOL). V jejím areálu ji nyní dokončuje student Fakulty výtvarných umění Vysokého učení technického v Brně Petr Urválek.


„Dílo vzniká v rámci projektu Sochy léčí, který naše nemocnice připravila ve spolupráci s katedrou výtvarné výchovy Pedagogické fakulty Univerzity Palackého v Olomouci. Doplní dvě sochy vytvořené studenty českých výtvarných škol již loni, kdy proběhl první ročník této akce,“ řekl Právu mluvčí FNOL Egon Havrlant.

Ročně branami FNOL projde více než 800 000 nemocných a téměř 50 000 z nich je přijato a léčeno v rámci lůžkové péče.

„Naši pacienti do nemocničního areálu přicházejí často opakovaně, někteří jsou přijati na lůžko a musí tady zůstat třeba řadu týdnů i měsíců. Chceme jim samozřejmě poskytnout především profesionální medicínskou péči, ale důležité pro léčbu je také prostředí, ve kterém by se měli cítit co nejlépe,“ konstatoval manažer marketingu FNOL Jan Bednář.

Nemocnice podle něj věří, že podobné akce přispějí k oživení areálu a zpříjemnění prostředí pro pacienty a návštěvníky. „Pacienti, kterým jejich léčba nebrání v pohybu po areálu nemocnice, si mohou prohlédnout sochařská díla, a třeba tak i na chvíli zapomenout na svou nemoc a na odloučení od svých blízkých,“ dodal Bednář.

Studentům českých výtvarných škol, které nemocnice druhý rok po sobě oslovila, umožňuje projekt tvořit v plenéru. Mohou si v praxi vyzkoušet své znalosti práce se sochařským materiálem a mají tak možnost vzájemné konfrontace.

„Loni jsem se s úrazem kolena dostal do nemocnice a po dlouhé době jsem se ocitl v situaci, kdy se bojíte o své zdraví. Vím dobře, jak je pobyt v nemocnici pro pacienty po psychické stránce těžký, proto jsem se rozhodl do projektu zapojit,“ poznamenal Urválek, který nyní tvoří Zpovědnici. „Lidé se mnohdy ocitají v nemocnici vlastní vinou, například v souvislosti s kouřením, špatnými stravovacími návyky a třeba i negativním přístupem k životu. Člověk by pak ve chvíli, kdy je zle, měl přistoupit sám k sobě a přiznat vlastní vinu. Na druhé straně okénka té zpovědnice nemusí stát nikdo, vyzpovídat se může sám sobě. To je filozofie, s níž na tomto díle pracuji,“ vysvětlil mladý sochař.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?