V olomoucké fakultní nemocnici začalo personální zemětřesení

14. 1. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Nový ředitel Fakultní nemocnice v Olomouci Jaroslav Vomáčka (ČSSD), který na počátku roku vystřídal v křesle Václava Rýznara (Nezávislí), pokračuje v dalších personálních změnách ve vedení organizace...


OLOMOUC -

Ministryně zdravotnictví Marie Součková (ČSSD) odvolala Rýznara kvůli chybám v hospodaření. Vomáčka dnes novinářům řekl, že resort na bývalého ředitele podal i trestní oznámení.

Vomáčka odvolal minulý týden zástupkyni ředitele Alenu Horákovou a šéfa provozu a investic Josefa Kořénka. Na jejich místa posadil až do vypsání výběrového řízení lidi, kterým důvěřuje. „Dnes navrhnu ministryni, aby také odvolala dozorčí radu. Ta, stejně jako vedení, v rozporu s předpisy nekontrolovala hospodaření nemocnice,“ oznámil ředitel.

Předseda dozorčí rady Vladimír Drozda chyby v práci orgánu odmítl. „My jsme jednali v souladu se zákony a kontrolní zpráva ministerstva neměla proti naší práci žádné výhrady,“ řekl Drozda. Připomněl, že veškeré zápisy ze zasedání se odesílaly vedení resortu.

Fakultní nemocnice se loni potýkala s velkými ztrátami a v polovině roku dokonce klesla se stodvacetimilionovým propadem na poslední místo žebříčku nemocnic. Schodek srazila na podzim na polovinu, když odsunula méně naléhavé operace. Podle Rýznara pak po dalších opatřeních klesl deficit koncem roku na 20 milionů.

Jeho nástupce však dnes zveřejnil jiná čísla. „Předpokládaný deficit za loňský rok se vyšvihne zhruba na 50 milionů. K tomu se ještě musí přičíst dalších 16,5 milionu a penále za neoprávněně použité či zadržené peníze z dotací státního rozpočtu,“ oznámil Vomáčka. Kritizoval Rýznara také za to, že v době nejtěžší krize si pro sebe nakoupil automobil s luxusními doplňky.

Podle kontrolní zprávy ministerských auditorů, která vznikla z podnětu nálezu Nejvyššího kontrolního úřadu, zůstalo po minulém vedení nemocnice na 30 pochybení a nedostatků. Do dneška se bývalý management může k zprávě vyjádřit.

Rýznar už dříve řekl, že za odvoláním vidí politickou hru. Později svoje vyjádření dementoval. Stejně jako olomoucký radní Vomáčka je i Rýznar výraznou regionální politickou figurou. V roce 1997 byl jedním z kandidátů na ministra zdravotnictví ve vládě Josefa Tošovského, loni pak za Nezávislé neúspěšně kandidoval do Senátu. Zasedá v krajské radě.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?