V Olomouckém kraji se loni narodilo méně dětí než v roce 2011

4. 1. 2013 8:00
přidejte názor
Autor: Redakce
V šesti porodnicích Olomouckého kraje přišlo loni na svět celkem 6141 dětí. V porovnání s rokem 2011 je jich nepatrně méně, zhruba o sedm desítek. Přesto dvě porodnice v kraji hlásí větší počet novorozenců. Více práce měli loni porodníci ve Fakultní nemocnici v Olomouci i v šumperské nemocnici. Podle zástupců porodnic je to i větším počtem narozených dvojčat. ČTK to řekli zástupci skupiny Agel a novorozeneckých oddělení.


Nejvíce porodů už tradičně hlásí Fakultní nemocnice v Olomouci. Oproti roku 2011 tam přišlo na svět o 17 dětí více. „V loňském roce se v porodnici narodilo 2126 dětí. Už šestý rok v řadě tak počet narozených dětí přesáhl hranici 2000, v letech 1990 až 2006 byl počet porodů vždy nižší,“ řekl mluvčí nemocnice Egon Havrlant. Nejvíce dětí se podle něj loni narodilo netradičně v říjnu, nejméně také nezvykle v červnu. Porodníci tam loni přivedli na svět 70 dvojčat a jedna trojčata.

Ještě vyšší nárůst novorozenců zaznamenala loni šumperská nemocnice. Podle Marcely Strakové z dětského oddělení se tam loni narodilo 949 dětí. Předloni to bylo 871 novorozenců. „Počet dětí přibyl, je to i tím, že jsme měli dost dvojčat,“ řekla Straková. Podle mluvčí skupiny Agel Radky Bakové, do které nemocnice spadá, přivedly maminky v tomto zdravotnickém zařízení na svět celkem 22 dvojčat.

Zhruba srovnatelný počet narozených dětí jako v roce 2011 se loni narodil v jesenické nemocnici. Podle zástupců zdravotnického zařízení přišlo na svět 303 dětí, jen o dvě méně než v roce předchozím. Maminky s trvalým bydlištěm v Jeseníku už tři roky dostávají od města porodné, jehož cílem je hlavně zvýšit počet obyvatel. Příspěvek za novorozence bude letos podle starostky Marie Fomiczewové stejný jako loni - 5000 korun.

Naopak nejvyšší úbytek novorozenců hlásí nemocnice ve Šternberku, loni se tam narodilo o 79 dětí méně než v roce předchozím. Na svět tam přišlo 931 chlapců a děvčat. O téměř šest desítek dětí méně je zapsáno v loňských statistikách také v porodnici v Prostějově, maminky tam přivedly na svět 951 novorozenců. V Přerově se loni narodilo podle Bakové 881 dětí, o 27 méně než loni.

V olomoucké fakultní nemocnici dávali loni rodiče holčičkám nejčastěji jméno Eliška. Mezi chlapeckými jmény je na špici popularity opět Jan. Nechyběla však ani ojedinělá jména jako Santos, Arianit, Izidor, Joel, Erlind, Milágros či Timea.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?