V OLÚ Paseka pomáhají Cathy, Bianca a Jonáš

11. 5. 2009 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Souhrn V Odborném léčebném ústavu Paseka pomáhají na odděleních dlouhodobě nemocných zlepšit zdravotní stav pacientů Cathy a Bianca, feny bernského salašnického psa, a kocour Jonáš, britská modrá kočka. To vše pod odborným vedením své chovatelky a předsedkyně sdružení Aura Canis – Jany Dohnalové.


SUMMARY In Specialised treatment institute Paseka, the long term care department has involved animals in the care of the patients. It is Cathy and Bianca, the female Bernese mountain dogs, and Jonas the British blue cat. Jana Dohnalova, the president of a society Aura Canis is the breeder.

Od září roku 2008 využíváme canisterapii (terapeutická metoda, při níž se využívá pozitivního působení přítomnosti psa na zdraví člověka) a felinoterapii (terapie pomocí koček) při navazování vztahů s obtížně komunikujícími pacienty, při práci s mentálně, tělesně, smyslově či emocionálně postiženými.

Ze závěrů odborných poznatků je zřejmé, že dlouhodobý vztah se zvířaty je provázen pozitivními psychologickými a fyziologickými vztahy, které zlepšují celkové zdraví a tím kvalitu života. Spojením těchto účinků představuje canisterapie komplexní terapii ve smyslu fyzio-psycho-socioterapie. Pes snižuje úzkost, odvádí pozornost klienta k příjemnějším věcem, poskytuje pocit bezpečí, umožňuje dotykový kontakt, snižuje deprese a pocit osamělosti, má schopnost zmírnit vznik a vývoj nemocí vázaných na stres, přináší klid, uvolnění, odreagování, zvyšuje sebevědomí, ochotu riskovat a zahajovat kontakt s druhými lidmi, udržuje v aktivitě. Při pohlazení pejska dochází k poklesu krevního tlaku, lepšímu překonávání stresových situací, posílení imunity, urychlení hojení a léčby, stabilizaci duševní rovnováhy a větší chuti do života.

Kocour Jonáš umožní pacientům zapomenout na bolest a utrpení, navozovat duševní harmonii a napomáhat najít ztracenou životní rovnováhu, vytvářet nový smysl života, odnímat pocit osamění. I prostá zodpovědnost za blízkého milovaného tvora drží mnohdy nemocné, postižené, staré nebo nešťastné lidi při životě. Oblast psychická je s oblastí fyzickou velmi úzce spojena. Znevýhodněný člověk se může cítit vyhoštěn z lidské společnosti, uzavírat se do sebe, přestávat komunikovat s okolím a navazovat nové sociální kontakty s lidmi. Zvíře však dokáže člověku mnohé nahradit. Přijímá člověka bez předsudků a podmínek a přitom mu poskytuje dostatek podnětů včetně náhradní citové vazby, stává se jakýmsi prostředníkem mezi člověkem a okolním světem.

Canisterapie má mnoho oblastí působení, ale v našem zdravotnickém zařízení ji uplatňujeme obzvlášť ve fyzioterapii a diatermii – canisterapie zde klade důraz především na řešení problémů psychických, citových a sociálněintegračních a působení na fyzické zdraví zahrnuje spíše složku motivace k rehabilitaci a povzbuzení imunity prostřednictvím psychiky. Diatermie je jednoduše řečeno prohřívání. Zde je pes používán k prohřívání svalových tonusů, čímž dochází k uvolnění spasmů. Odborným výrazem pro tuto metodu je polohování. Je to podpůrná individuální terapie, která je založena na přímém fyzickém kontaktu s klientem. Po skončení tzv. polohování vždy následuje cvičení s fyzioterapeutem.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?