V ostravském babyboxu našli novorozeného chlapečka

26. 9. 2011 8:57
přidejte názor
Autor: Redakce
Zdravého novorozeného chlapce odložil někdo do babyboxu v Městské nemocnici v Ostravě. Je 59. dítětem v Česku, které někdo do vyhřívané schránky odložil. ČTK to sdělil zakladatel sítě babyboxů Ludvík Hess. Hynek, jak zdravotníci dítě pojmenovali, je šestým dítětem nalezeným v ostravském babyboxu.


Hynkovi jsou asi čtyři dny a po pěti holčičkách je v Ostravě prvním klukem nalezeným v babyboxu. Naposledy našli 7. září večer v ostravském babyboxu holčičku Milenu.

„Kolik Hynek váží a kolik měří, jsem se zapomněl zeptat, ale zcela jistě vím, že vylepšil skóre kluci versus holky na 23 : 36,“ uvedl Hess.

Babybox je vyhřívaný inkubátor, který nabízí ženám v tíživé životní situaci možnost anonymně odložit dítě, aniž je ohrozí na životě či zdraví. Odložení dítěte do babyboxu je legální a rodičce za to nehrozí žádný trest. Boxy jsou vždy instalovány v klidných lokalitách, které zaručují zachování anonymity. Ihned po vložení dítěte je automaticky odeslána zpráva o otevření schránky. Dítě zdravotníci vyzvednou během několika málo minut. Podobná zařízení fungují i na Slovensku a v Maďarsku, Rakousku, Švýcarsku a Německu. V Česku je zatím 46 babyboxů.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?