V Pákistánu zastřelili další očkující zdravotnici

29. 5. 2013 8:08
přidejte názor
Autor: Redakce
Ozbrojenci v Pákistánu zastřelili další zdravotnici podílející se na očkovací kampani proti dětské obrně. Její kolegyně utrpěla zranění. Pákistánské úřady v reakci na útok v oblasti incidentu vakcinaci zastavily. Informovala o tom agentura AP.


K útoku se zatím nikdo nepřihlásil, v minulých měsících ale podobné činy páchali islámští radikálové. Vedoucí představitelé pákistánské odnože radikálního hnutí Taliban zdravotníky podezírají, že jsou američtí špioni nebo že chtějí vakcínami obyvatelstvo sterilizovat.

„Ženy se staly terčem útoku na severozápadě země na předměstí Péšávaru, kam jel tým zdravotníků v rámci kampaně podporované OSN očkovat děti proti obrně,“ řekl AP policista Muštak Chán. Palbu na zdravotníky zahájili dva muži na motocyklu.

„Jedna žena z týmu byla zabita a druhá zraněna první den čtyřdenní očkovací kampaně,“ uvedla místní policie.

Vládní představitel Habibulláh Aríf později oznámil, že dnes zahájená čtyřdenní akce očkování proti obrně v Péšávaru a okolí byla zastavena. „Z bezpečnostních důvodů a jako vyjádření solidarity se zabitou a se zraněnou ženou, které se očkování účastnily,“ vysvětlil.

Odpor povstalců proti očkovací kampani vzrostl předloni, když vyšlo najevo, že pákistánský lékař Šakíl Afridi vedl falešný očkovací program, aby pomohl americké Ústřední zpravodajské službě (CIA) vystopovat a zabít šéfa teroristické sítě Al-Káida Usámu bin Ládina. Ten se ukrýval ve městě Abbottábád.

Koncem prosince bylo očkování proti obrně v Pákistánu přerušeno, když ozbrojenci usmrtili devět zdravotníků. V problematických oblastech nyní zdravotnické týmy chrání bezpečnostní jednotky.

Obrna, která je virovým onemocněním napadajícím nervový systém a může způsobit ochrnutí, byla ve většině zemí světa vymýcena. V Pákistánu se jí ale loni nakazilo nejméně 35 dětí. Agentura AP uvedla, že Pákistán je spolu s Afghánistánem a Nigérií jednou z pouhých tří zemí, kde obrna zůstává endemickou chorobou.

Na severozápadě Pákistánu, který je útočištěm Talibanu a dalších islamistických skupin, byly podle OSN v posledních týdnech zjištěny dva nové případy obrny.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?