V Pákistánu zavraždili další tři zdravotníky očkující proti obrně

22. 1. 2014 7:01
přidejte názor
Autor: Redakce
Neznámí útočníci zavraždili včera v Pákistánu další tři zdravotníky zapojené do očkování proti dětské obrně. Úřady následně pozastavily očkovací akci v celém regionu, kde byl zločin spáchán. Informovala o tom agentura AFP s odvoláním na pákistánskou policii a na pracovníky zapojené do vakcinací.


Podle zdrojů agentury ozbrojenci stříleli na týmy provádějící vakcinaci na dvou místech jihopákistánského velkoměsta Karáčí. „Útočníci zakrytí helmami číhali na zdravotníky na motorkách,“ upřesnil mluvčí místní policie.

Následně bylo zastaveno očkování v celé provincii Sindh, jejíž metropolí je právě Karáčí. „Nebudeme dál očkovat. O život přišli naši kolegové a to se bude pořád opakovat, znovu a znovu. Kdo za tyto vraždy ponese odpovědnost?“ oznámil podle AFP šéf sdružení pracovníků zapojených do očkování proti obrně Chairun Nisa. V celé provincii Sindh by mělo být proti obrně naočkováno 7,6 milionu dětí.

Podle ředitele karáčské veřejné nemocnice Símího Džamalího byli při útocích další dva zdravotníci zraněni. Jaký je jejich stav agentura neupřesnila.

I když se k útokům zatím nikdo nepřihlásil, je téměř jisté, že je mají stejně jako v minulosti na svědomí islamističtí radikálové z pákistánské odnože radikálního hnutí Taliban. Zdravotníky podezírají, že jsou americkými špiony nebo že chtějí vakcínami sterilizovat obyvatelstvo.

Podle sindhských úřadů si vlna útoků na lidi zapojené do očkování proti obrně už vyžádala na tři desítky mrtvých. Světová zdravotnická organizace (WHO) ale nabádá, aby v Pákistánu vakcinace proti onemocnění, které napadá nervový systém a může způsobit ochrnutí, pokračovalo intenzivněji bez ohledu na překážky.

Pákistán je spolu s Afghánistánem a Nigérií jednou z pouhých tří zemí, kde obrna zůstává endemickou chorobou, tedy trvale se vyskytující v dané oblasti. Avšak jedině v Pákistánu se mezi lety 2012 a 2013 zvýšil počet nakažených - z 58 na 91.

1)
“Pojišťovně se však podařilo poprvé v její historii počet pojištěnců udržet. Velký počet pojištěnců byl získán zejména akvizicemi spojenými s projektem elektronických zdravotních knížek a projevil se zde i nový klientsky orientovaný přístup Pojišťovny. Nárůst počtu pojištěnců ve srovnání se Zdravotně pojistným plánem 2010 byl rozhodující pro překročení tvorby Základního fondu zdravotního pojištění i v okamžiku, kdy i za této situace poklesla oproti roku 2009 částka předpisu pojistného z v.z.p. o 1,3% a v porovnání s rokem 2008 dokonce o 1,8%.”
Zdroj: Výroční zpráva VZP ČR 2010 (kapitola 5.1 Základní fond zdravotního pojištění, strana 28).

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?