V Pardubicích vznikne nová psychiatrie, léčba bude dostupnější

23. 5. 2016 8:12
přidejte názor
Autor: Redakce
Péče o pacienty závislé na alkoholu či návykových látkách v Pardubickém kraji by v budoucnu mohla být dostupnější. Hejtmanství chystá v areálu pardubické nemocnice výstavbu nové psychiatrie. Pokud získá evropské dotace, s její stavbou by kraj mohl začít napřesrok.


ČTK to řekl náměstek hejtmana Roman Línek (KDU-ČSL).

„Stavba psychiatrického pavilonu je jednou z našich priorit. Je tam i nějaká šance, že bychom mohli získat prostředky z evropských fondů,“ uvedl Línek.

Jakmile vznikne nový pavilon, přestěhuje se tam protialkoholní a protitoxikomanická ambulance a svoji činnost rozšíří, dodal Línek.

Alkoholici mohou v kraji vyhledat pomoc na třech místech. V Pardubicích a Svitavách funguje ambulance jednou týdně, v Chrudimi je otevřená každý všední den. V Pardubicích se ambulantně léčí téměř tisíc lidí včetně toxikomanů. Loni počet pacientů meziročně stoupl o 153, z toho byla asi stovka lidí se závislostí na alkoholu.

Síť protialkoholních ambulancí v kraji není podle primáře psychiatrie Pardubické nemocnice Jana Kolomazníka stále dostatečná. Počet lidí závislých na alkoholu stoupá, přibývá mezi nimi žen. „Současné ambulance jsou přehlcené, mají dlouhé čekací doby,“ řekl Kolomazník.

Pacient dostane termín do ambulance zhruba za měsíc, pokud je však jeho stav akutní, vyšetření se dočká rychle, a má-li oddělení volné lůžko, lékaři jej rovněž ihned hospitalizují, dodal Kolomazník.

Obor také naráží na nedostatek psychiatrů a zdravotnického personálu. Primář Kolomazník odhadl, že v novém pavilonu bude potřeba dvakrát tolik lékařů, než má současné oddělení. „Je velký problém sehnat psychiatry a je ještě větší problém sehnat psychiatry, kteří se specializují na léčbu alkoholismu a toxikomanie,“ uvedl Kolomazník.

V Pardubicích funguje jedna protialkoholní záchytná stanice na celý kraj. Disponuje 11 lůžky. Služby si střídá se stanicí v Hradci Králové. Loni přijala přes tisíc pacientů, v předchozích dvou letech jich bylo více než 1200 ročně.

Za pobyt musejí lidé zaplatit 3200 korun, velmi často však poplatek neuhradí. Každoročně zařízení přichází v průměru o 2,3 milionu korun, které musí odepsat do nákladů. Náklady na roční provoz jsou kolem deseti milionů korun, kraj se podílí na vyrovnávací platbě nemocnici.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?