V Pardubickém kraji přibývá lůžek v domech pro seniory s demencí

22. 7. 2016 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
V Pardubickém kraji se postupně zvyšuje počet lůžek pro seniory v domovech se zvláštním režimem. Ty jsou určeny pro pacienty s demencemi, například s Alzheimerovou chorobou. V současnosti je takových lůžek 588, v roce 2012 jich bylo 373.


Oproti tomu se téměř nemění počet lůžek v běžných domovech pro seniory, nyní jich je přes 2000. Zařízení pro seniory s demencemi bude potřeba stále víc, řekla ČTK vedoucí odboru sociálních služeb Pardubického kraje Helena Zahálková.

„Určitě lůžka potřeba jsou, ale je nutné to řídit tak, aby byla rozprostřená po celém kraji a v jednom městě jich nebyl nadbytek,“ uvedla Zahálková. Nedostatečná kapacita je podle ní v okresech Svitavy a Ústí nad Orlicí.

V Chrudimi bylo před půl rokem otevřeno soukromé zařízení Senior rezidence Chrudim s kapacitou 94 lůžek. Z celkového počtu je 64 lůžek vyhrazeno službě domova se zvláštním režimem pro lidi s demencemi, zbytek slouží jako běžný domov pro seniory. V současnosti je zařízení z poloviny zaplněno. Je koncipováno do devíti domácností po čtyřech pokojích, v každé z nich je deset až 12 klientů. Mají společné prostory, které slouží jako obývací pokoj.

Klienti platí měsíčně 11.560 korun. Pokud by jim po zaplacení z důchodu téměř nic nezůstalo, podílí se na úhradě rodina, která dostává od státu příspěvek na péči. Část nákladů platí zařízení zdravotní pojišťovny, řekl ČTK ředitel Marek Bíško.

Zařízení provozuje společnost Senior holding patřící rakouské firmě Senecura, která před časem splynula s francouzskou společností Orpea. Domov vznikl v architektonicky zajímavé budově s pozdně rondokubistickou plastickou fasádou s půlkruhovým vstupem. Pardubický kraj, který ji vlastnil, ji chtěl původně zbourat a na jejím místě postavit depozitář pro Regionální muzeum. Nakonec ale objekt někdejšího výzkumného ústavu, pozdější léčebny dlouhodobě nemocných a plicního oddělení prodal.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?