V Paříži začal proces kvůli úmrtím po léčbě závadným hormonem

7. 2. 2008 8:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Šestnáct let po podání první žaloby začal v Paříži proces se sedmi lékaři a farmakology obviněnými z toho, že zavinili smrt asi 110 mladých lidí trpících poruchami růstu. Tito pacienti byli v 80. letech léčeni závadným růstovým hormonem, který u nich vyvolal degenerativní a smrtelnou Creutzfeldt-Jacobovu chorobu...


(CJD). Obžalovaným hrozí až čtyři roky vězení pro neúmyslné zabití a pro klam za přitěžujících okolností, jednomu až deset let, protože je obviněn i z korupce. Všichni vinu popírají.

Proti obžalovaným zasedli v pařížském justičním paláci členové rodin obětí, jejichž svědectví dnes plní stránky novin i televizní zpravodajství. Předsedkyně sdružení pozůstalých Jeanne Goerrianová řekla, že žádají především, aby „spravedlnosti bylo učiněno zadost“. Každá rodina už dostala od státu odškodné 225.000 eur (5,75 milionu korun). Francouzská média předpokládají, že rodiny budou chtít dodatečné odškodné.

Inkriminovaná léčba spadá do let 1983 až 1985. První úmrtí v jejím důsledku přišlo v roce 1991. Hormon byl získáván z hypofýzy (podvěsku mozkového) zemřelých. Monopol na jeho získávání a distribuci mělo státem ustavené družení France Hypophyse.

Na lavici obžalovaných se ocitl jeho někdejší předseda Jean-Claude Lot, bývalý odborník Pasteurova ústavu Fernand Dray, oba už pětaosmdesátiletí, a další lékaři a farmakologové, až na jednoho také ve značně pokročilém věku.

Obžaloba jim klade za vinu, že závažným způsobem zanedbali pravidla nutné opatrnosti při získávání a zpracování hormonu a neupozornili rodiny na rizika spojená s jeho užíváním.

Podle dostupných informací byl hormon získáván převážně ze zemřelých léčených na neurologických a geriatrických klinikách, kde bylo větší riziko, že mozky budou napadeny tehdy ještě málo známou CJD. Extrakce se prý navíc prováděly nikoli s otevřením lebky, ale přes nos, což zvyšovalo riziko nepřesnosti. To prý vysvětluje, proč na Francii připadá celá polovina všech světových případů úmrtí na CJD v souvislosti s léčbou přírodním růstovým hormonem.

První takové úmrtí bylo zaznamenáno v USA v roce 1984. Spojené státy, Velká Británie a některé další země už následujícího roku použití přírodního růstového hormonu zakázaly a přešly na hormon syntetický. Ve Francii se však jen zpřísnily kontroly a získávání přírodního hormonu pokračovalo až do roku 1988. Dostalo ho 1698 dětí.

Obhájce jednoho z obžalovaných ve francouzské televizi řekl, že jeho mandant a další obžalovaní jsou souzeni na základě toho, co se o Creutzfeldt-Jacobově chorobě ví dnes, ne na základě toho, co se o ní vědělo v dané době. Rodiny pozůstalých poukazují na to, že rizika byla známa už tehdy a že na ně měly být upozorněny.

Virolog Luc Montagnier, jeden ze spoluobjevitelů viru způsobujícího syndrom získaného selhání imunity (AIDS), v rozhovoru pro dnešní list Le Parisien řekl, že sdružení France Hypophyse upozornil na rizika už v roce 1980. „Marně jsem bil na poplach a žádal, aby se věnovala zvláštní pozornost nebezpečí přenosu Creutzfeldt-Jacobovy choroby,“ řekl.

Proces má trvat do konce května. Jeho zahájení se ve Francii sleduje s velkým zájmem, protože ve své době šlo o velký skandál, následující navíc krátce po rozsáhlé aféře s krevními konzervami infikovanými virem způsobujícím AIDS.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?