V péči o kardiaky nemocnice trumfne většinu ostatních

9. 8. 2011 8:01
přidejte názor
Autor: Redakce
Jablonecká nemocnice od roku 2009 jako jediná v republice provádí zátěžové vyšetření srdce pomocí magnetické rezonance. A v péči o kardiaky je významná i jinak. Nyní například chystá vyšetření zátěže srdce pomocí spiroergometrie. Nový přístroj, který by nemocnice chtěla pořídit ještě letos, by měl sloužit k přesnějšímu zjištění kondice pacienta.


Spiroergometrie patří k hlavním zátěžovým vyšetřovacím metodám v kardiologii a pneumologii. Má uplatnění také v rehabilitaci a pracovním, tělovýchovném a posudkovém lékařství,“ vysvětlila lékařka rehabilitačního oddělení jablonecké nemocnice Marcela Dufková.

Vyšetření probíhá na bicyklovém ergometru a v jeho průběhu je zaznamenávána tepová frekvence, krevní tlak a elektrokardiogram. Pomocí masky připevněné na obličej je měřena během fyzické zátěže spotřeba kyslíku a množství vydechovaného oxidu uhličitého.

„Podle získaných hodnot se posoudí, do jaké míry jsou srdce a plíce schopny plnit svoji funkci, dopravit kyslík do pracujících svalů,“ doplnila Dufková.

Spiroergometr bude nemocnice využívat nejen k vyšetření pacientů s onemocněním srdce, ale také u sportovců a lidí, jejichž povolání vyžaduje zvýšenou kondici - například u horské služby. „Začátkem příštího roku pak plánujeme otevřít ambulanci tělovýchovného lékařství a vyšetření by chtěli využít pro některé pacienty také lékaři libereckého kardiocentra,“ říká mluvčí nemocnice Petra Hybnerová.

Pacientům s onemocněním srdce jablonecká nemocnice nově nabízí i komplexní rehabilitaci. Zajišťuje ji oddělení rehabilitace a fyzikální medicíny pod vedením lékařky Jany Noskové ve spolupráci s kardiology interního oddělení. „Program je určen pro pacienty s ischemickým onemocněním srdce, což je porucha prokrvení srdečního svalu, která může vést ke vzniku infarktu a dalším vážným komplikacím,“ vysvětlila Jana Nosková.

Pacienti přicházejí do programu rehabilitace kardiaků na doporučení kardiologa nebo internisty. Jedná se například o lidi po srdečním infarktu, po ošetření srdečních cév zavedením stentů nebo po srdečních operacích. Kondiční trénink je určen i pacientům se zvýšeným výskytem rizikových faktorů kardiovaskulárních onemocnění. „Cvičení podle individuálního rehabilitačního plánu pak probíhá na oddělení rehabilitace pod vedením fyzioterapeuta a pacienti trénují třikrát týdně na rotopedu a veslařském trenažéru,“ doplnila Jana Nosková.

Na závěr cyklu proběhne kontrolní laboratorní a zátěžové vyšetření a pacienti se dozví, jak stoupla jejich fyzická zdatnost a jakou formou mohou dále pokračovat v kondičním cvičení. Pacienti pak mohou ve fyzických aktivitách pokračovat buď sami, nebo využít akcí TJ Kardio, která byla v Jablonci založena na konci loňského roku. „V září chystáme čtyřdenní soustředění se sportovním, tanečním a přednáškovým programem. Informace včas zveřejníme na webových stránkách nemocnice,“ uzavřela Jana Nosková.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?