V Polsku se chystá zákon zakazující kouření v restauracích

5. 1. 2010 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Kouření v restauracích, barech, kavárnách nebo na diskotékách a v klubech v Polsku v blízké budoucnosti možná odzvoní. Zákaz kouření v těchto místech obsahuje nejnovější verze protikuřáckého zákona, nad kterým pracují polští poslanci.


Podle původní verze by se v restauracích a tančírnách smělo kouřit na vyhrazených místech.

„Rozhodli jsme se ale jít o krok dál a úplně zakázat kouření v restauracích a na veřejných místech, kde se lidé baví,“ řekl internetovému vydání listu Gazeta Wyborcza poslanec Aleksander Sopliński z vládní Polské lidové strany, který stojí v čele parlamentního podvýboru pro veřejné zdraví.

Pokud by si někdo i přes zákaz kouření v restauraci, baru či na diskotéce zapálil, hrozila by mu pokuta 100 zlotých (asi 640 korun) a majiteli podniku dokonce až 20.000 zlotých.

Podle Gazety.pl jsou šance, že protikuřácký zákon parlamentem projde, velké. Poslanec Andrzej Sośnierz z největší opoziční strany Právo a spravedlnost si myslí, že tak přísná pravidla jsou potřebná a připomněl, že restauracím, kde se nesmí kouřit už nyní, hostů neubývá.

Podle návrhu zákona by se na místech, kam chodí lidé do práce, smělo kouřit jen v kuřárnách. Zda by je ale zaměstnavatelé zřídili, by bylo jen na nich. Na krabičkách s cigaretami by se měly objevit drastické obrázky upozorňující na následky kouření, jako je například zmenšenina rentgenového snímku rakoviny plic nebo hrtanu. Zákon by mohl začít platit nejdříve koncem tohoto roku.

Z průzkumu agentury CBOS zveřejněného v roce 2008 vyplynulo, že cigarety kouří skoro každý třetí Polák. V Česku to bylo 29 procent lidí, na Slovensku asi čtvrtina a v Maďarsku 36 procent.
Podle polské kanceláře Světové zdravotnické organizace (WHO) úplný zákaz kouření v hospůdkách a barech podporuje 54 procent Poláků.

Kuřáci si nesmějí zapálit v restauracích například v Irsku, Norsku, Rakousku nebo Řecku. V Česku majitelé hospod budou od letošního července moci rozhodnout, zda se v jejich podniku bude kouřit či ne. Hosty o tom bude muset informovat příslušná nálepka.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?