V Praze pokračuje mediální přestřelka záchranky a nemocnic

1. 7. 2014 8:18
přidejte názor
Autor: Redakce
V Praze pokračuje mediální přestřelka mezi záchrannou službou a nemocnicemi. Ředitel pražské záchranky Zdeněk Schwarz obvinil Nemocnici na Bulovce, že stejně jako minulý týden odmítla i v neděli přijmout pacienta.


Šéfka nemocnice Andrea Vrbovská pochybení odmítla. Výtky záchranářů podle ní mohou souviset s tím, že chce Schwarz na podzim obhajovat post v Senátu. Už v pátek ředitelé nemocnic Schwarze obvinili, že případ zkresluje a dělá si před volbami reklamu.

Pražská záchranná služba, která je příspěvkovou organizací města, má podle ředitele Schwarze problémy s umisťováním pacientů zhruba deset let a stát potíže neřeší. Situace eskalovala minulý týden, kdy si záchranáři znovu stěžovali na špatnou komunikaci s nemocnicemi. Potíže měli s předáním tří pacientů. Přestřelka pokračovala dopisem ředitelů nemocnic. Dnes Schwarz popsal případ z neděle, kdy Bulovka údajně odmítla přijmout agresivního a patrně intoxikovaného pacienta. U případu asistovala i policie.

Na obranu Schwarze vystoupil primátor Tomáš Hudeček (TOP 09). Uvedl, že záchranka „funguje perfektně“. Chybu vidí na straně státu. Řediteli vyslovil plnou podporu. Zároveň chce iniciovat jednání s ministerstvem zdravotnictví a pojišťovnami.

Nemocnice ale pochybení opět odmítly. Ředitelka Nemocnice na Bulovce novinářům popsala případ z minulého týdne, v rámci kterého lékaři ošetřili pacienta a po půl hodině jej kvůli nedostatku lůžek nechali převézt do nemocnice na Vinohradech. Slova ředitelky potvrdil i šéf vinohradské nemocnice Marek Zeman. Uvedli, že se jednalo ze strany vedení záchranky „o záměrné zkreslení situace“. Vedení nemocnice si stojí za tím, že nic nezanedbala ani v neděli, kdy ošetřovala agresivního pacienta.

Na stranu nemocnic se postavil šéf středočeských záchranářů Martin Houdek. Podle něho měli záchranáři v minulosti velké problémy s umisťováním pacientů, na jaře se ale po zásahu ministerstva zdravotnictví situace zásadně změnila. „Zaznamenáváme mnohem větší vstřícnost,“ řekl na tiskové konferenci Bulovky.

Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD) zřídil kvůli sporům vyšetřovací komisi, žádá potrestání případných viníků, spory pražských zdravotníků ho už prý „přestávají bavit“.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?