V prvních měsících roku pokračuje propad zdravotních pojišťoven

25. 6. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
V prvních měsících roku pokračuje propad zdravotních pojišťoven z loňska. Jejich výdaje stouply o osm procent, příjmy však jenom o pět. "Pojišťovny jsou nuceny platit více, než na kolik mají, " říká mluvčí Svazu zdravotních pojišťoven Jaromír Gajdáček.


PRAHA -

„Důsledkem chybného rozhodnutí jsou rostoucí závazky Všeobecné zdravotní pojišťovny po lhůtě splatnosti a klesající dostupná hotovost zaměstnaneckých pojišťoven,“ upozornil.

Podle Gajdáčka nevyřeší situaci direktivní zásahy, které plánuje ministryně zdravotnictví Marie Součková. Ministryně chce posílit postavení zástupců státu ve správních a dozorčích radách pojišťoven tím, že by mohli vetovat jakékoli rozhodnutí ostatních členů rad. Plánuje rovněž snížení provozních nákladů pojišťoven.

Zdravotní pojišťovny vidí jiné řešení - východiskem podle nich je vyšší efektivita akutní lůžkové péče, snížení počtu akutních lůžek a zmenšení sítě nemocnic, zejména v Praze.

„Nutné bude rovněž zvýšit spoluzodpovědnost občanů, v první fázi by to byly poplatky za hotelové služby v nemocnici, lázních a ozdravovnách. Další možností je nedávat na recept léky, které jsou volně prodejné, a to až do ceny 50 korun,“ upřesnil Gajdáček. Pojišťovny rovněž podporují zavedení dobrovolného smluvního pojištění.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?