V Rakousku se bude lékařům platit i z návštěvy ambulance

24. 4. 2001 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Návštěva u rakouského lékaře není zrovna levnou záležitostí: i když je pacient pojištěn, bude muset od září i za ambulantní vyšetření platit navíc. Od minulého týdne totiž začal v zemi platit zákon, který umožňuje lékařům účtovat si za návštěvu své ambulance poplatky...


Cena lékařských úkonů je v alpské republice přibližně dvakrát až třikrát dražší než v ČR nebo na Slovensku. Podle nového zákona, který vyvolal v alpské republice širokou publicitu a mezi politiky i dosti emotivní debatu, bude muset pacient za každou návštěvu lékaře navíc zaplatit až 250 šilinků (750 českých korun), a to bez ohledu na to, zda má zdravotní pojištění.

Zákon ale omezuje tyto poplatky, které budou účtovány Rakušanům čtvrtletně, na 1000 šilinků ročně. Výjimku tvoří těhotné ženy, děti se zdravotním připojištěním, nemocní rakovinou a ti, kteří pro svůj život potřebují dialýzu - ti nebudou muset poplatky hradit.

Úroveň rakouského zdravotnictví je vysoká, ale péče je také patřičně nákladná. V téměř osmimiliónovém Rakousku si ale zdravotní pojištění neplatí pouze jedno procento obyvatel.

vk, Severočeské noviny, 24.04.2001

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?