V Rakousku se chystají platby za lékařské ošetření

27. 2. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Rakušané si možná budou muset zvyknout na to, že při každé návštěvě praktického lékaře zaplatí pět eur. Dvojnásobnou částku si vyžádá odborné ošetření...


VÍDEŇ - Z průběžných výsledků jednání rakouských lidovců (ÖVP) a pravicové strany svobodných (FPÖ) o příští vládě se pro obyvatelstvo alpské republiky rýsuje několik nepříjemných překvapení.

Staronová koalice se chystá odlehčit peněženkám občanů, aby konsolidovala rozpočet a zároveň dostála předvolebním slibům.

Rakušané si možná budou muset zvyknout na to, že při každé návštěvě praktického lékaře zaplatí pět eur. Dvojnásobnou částku si vyžádá odborné ošetření.


Za čtvrt roku zaplatí pacienti v průměru 15 až 20 eur, což odpovídá až 40 procentní spoluúčasti při ošetření.

Za čtvrt roku tak zaměstnanci nechají v ordinaci v průměru 15 až 20 eur, což odpovídá až 40 procentní spoluúčasti při ošetření. V tomto bodě se ale ÖVP a FPÖ dosud pllně neshodují.

Dělníkům by se nové náklady u lékaře částečně kompenzovaly vyrovnáním příspěvků na zdravotní pojištění, které dosud zaostávaly za kategorií ostatních zaměstnanců.

Obě skupiny budou v budoucnu odvádět 7,3 procenta z hrubé mzdy. Dělníkům tak klesnou měsíční odvody v průměru o 2,20 eura.

Během následujících čtyř let patrně vzroste také odvod na důchodové pojištění o jeden procentní bod.

Razantní odpor rakouské opozice

Záměry dosavadních koaličních partnerů, mezi nimiž dominují požadavky silnějších lidovců, už narazily na tvrdý odpor opozičních stran, odborů, ale i některých zájmových skupin uvnitř ÖVP nebo seniorského svazu.

„Proti této vládě je potřeba bojovat všemi dostupnými prostředky demokracie a právního státu,“ hřímal například exministr vnitra a předseda svazu sociálnědemokratických penzistů Karl Blecha.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?