V Rakousku v posledních letech přibývá nových pacientů s HIV

26. 5. 2010 7:49
přidejte názor
Autor: Redakce
V Rakousku roste v posledních letech počet nových pacientů s virem HIV způsobujícím nemoc AIDS. Zatímco před deseti lety lékaři potvrdili infekci u zhruba 300 lidí, v posledních letech je jich každý rok v průměru 500.


Na tiskové konferenci ve Vídni to řekla prezidentka Rakouské AIDS společnosti (OEAG) Brigitte Schmiedová. Podle průzkumu agentury GfK si přitom čtyři z deseti Rakušanů myslí, že pokud „člověk žije normálně“, nemoc dostat nemůže.

AIDS je nemoc selhání imunity, která se přenáší při sexu a krví. Vyvolává ji vir HIV. Podle statistik je nyní v Rakousku 12.000 až 15.000 nakažených. Loni lékaři tuto diagnózu oznámili 507 osobám. Od roku 1983 do 1. dubna letošního roku pak nemoc AIDS propukla u 2782 lidí, z nich 1516 zemřelo. Teď se s ní léčí 1266 pacientů. V Česku bylo ke konci března 1388 HIV pozitivních. Celkem 299 lidí už AIDS onemocnělo, 158 z nich zemřelo.

Skoro polovina Rakušanů se při sexu nechrání. Ukázal to průzkum agentury GfK, jehož výsledky dnes OEAG ve Vídni představila. Zapojilo se do něj v první půlce května 1000 osob nad 15 let. Podle mnohých ochrana není potřeba, protože žijí v manželství a jsou věrní. Řada oslovených ale také tvrdila, že jich se choroba netýká.

O viru HIV a nemoci AIDS už někdy slyšelo 98 procent lidí v Rakousku. Přesto desetina dotázaných míní, že nákaze se dá předejít péčí o tělo. Čtvrtina si myslí, že se může nakazit při líbání. Každý dvanáctý je přesvědčen o tom, by se mohl infikovat, když by na něj nemocný zakašlal. Podle pěti procent dotázaných se člověk může nakazit tehdy, když s pacientem bydlí.

„Děsivé také je, že si pořád ještě víc než čtvrtina dotázaných myslí, že AIDS je nemoc, kterou se nakazí jen homosexuálové a narkomani,“ podotkla Christine Buchebnerová ze společnosti GfK. Při píchání drog se přitom nakazilo 16 procent pacientů, při homosexuálním styku 35 procent a při heterosexuálním 43 procent.

Ročně se v Rakousku provede kolem milionu testů na vir HIV. Lidé se většinou o své pozitivitě dozvědí ve věku mezi 30 a 36 lety. Zhruba třetinu pacientů tvoří ženy. Podle Schmiedové, která je také vedoucí ambulance HIV/AIDS v nemocnici Otto Wagnera, je včasná diagnóza ale velmi důležitá pro úspěch léčby.

„Nemoc se stala léčitelnou a úmrtnost v posledních letech výrazně poklesla,“ uvedla lékařka. Dvacetiletý HIV pozitivní člověk tak prý může čekat, že se dožije skoro 70 let, pětatřicetiletý nakažený by mohl žít do více než 72 let. Výrazně se díky moderní terapii snížilo i riziko přenosu nemoci z matky na dítě. Navíc se u léčených pacientů minimalizuje i to, že by mohli nemoc dál šířit.

Na problém AIDS se snaží upozornit také společnost AIDS Life, která každoročně v létě ve Vídni pořádá Life Ball neboli Ples života. Letos se bude pestrobarevná akce plná spektakulárních kostýmů konat 17. června. „Slavíme život provokativně a hodně nahlas,“ řekl šéf AIDS Life Gery Keszler. Podle něj se díky tomu na loňském plese podařilo na boj s AIDS vybrat více než 1,64 milionu eur (přes 42 milionů Kč).

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?