V rámci mezinárodní výměny bylo transplantováno 42 orgánů

24. 10. 2016 8:28
přidejte názor
Autor: Redakce
Evropské země zapojené do mezinárodního projektu Foedus nabídly během 16 měsíců provozu specializovaného internetového portálu 263 orgánů, pro které neměly vlastní využití. Z nich bylo 42 transplantováno, Česko jich přijalo devět.


Projekt financovaný Evropskou unií letos skončil, avšak zapojené země se v Praze dohodly na pokračování. Sdělil to Přemysl Frýda, zástupce ředitele Koordinačního střediska transplantací, který byl zvolen prezidentem projektu.

Projekt, jehož cílem bylo usnadnění mezinárodní spolupráce v dárcovství orgánů, začal v roce 2013 a trval do letošního léta. Aktivně se do něj zapojily kromě České republiky Bulharsko, Litva, Polsko, Rumunsko, Slovensko, Itálie, Francie, Španělsko a Švýcarsko, které dohromady představují populaci asi 240 milionů lidí.

Česko v rámci programu vytvořilo internetový portál pro výměnu akutně potřebných orgánů či těch, které nelze v zemi původu ihned transplantovat. Fungovat začal v červnu loňského roku. Za 16 měsíců v něm zapojené státy nabídly 263 orgánů, 67 z nich bylo jinou zemí přijato a nakonec bylo 42 orgánů transplantováno. Nejčastěji šlo o játra (18), následovala srdce (devět), ledviny (sedm), plíce (sedm) a střevo (jedno).

„ČR nabídla 12 orgánů, z toho bylo pět akceptováno a transplantováno příjemcům v jiné zemi. Sami jsme získali devět orgánů, které byly transplantovány českým pacientům. V poslední době konkrétně ČR poslala plíce do Francie a dovezla dětské srdce, shodou okolností také z Francie,“ napsal ČTK Frýda.

Účastníci programu se podle Frýdy v Praze dohodli, že budou pokračovat a náklady hradit ze svých prostředků. Původní příspěvek EU na každý stát činil 1000 eur ročně. „Doufáme, že přistoupí další země, jednáme s Velkou Británií a Irskem, Běloruskem,“ uvedl Frýda. Znovu by se měli účastníci sejít v červnu příštího roku v Polsku nebo Itálii.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?