V říjnu začne fungovat nově postavená nemocnice v Klatovech

11. 9. 2012 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
V novostavbě klatovské nemocnice, kterou staví Plzeňský kraj, začnou 1. října fungovat ambulance, od 26. října má začít plný provoz. Zaznělo to na zastupitelstvu Plzeňského kraje, které projednávalo zprávu o stavbě zařízení s 238 lůžky.


Nemocnice bude zpočátku fungovat ve zkušebním provozu. Zastupitelstvem schválený limit na dosud největší investiční akci Plzeňského kraje je po několika zvýšeních původní ceny asi 1,6 miliardy korun. Z krajské kasy půjdou dvě třetiny nákladů.

Hejtman Milan Chovanec (ČSSD) uvedl, že kraj ze svého zaplatí kolem 980 milionů korun, na část projektu získalo hejtmanství zhruba 450 milionů dotace EU. Opoziční ODS se nelíbí, že dosud nikdo z vedení kraje ani pro zastupitele nevyčíslil, kolik přesně bude nemocnice stát.

Když ODS končila ve vedení kraje v roce 2008, schválila stavbu nemocnice za cenu vzešlou z konkurzu ve výši 789 milionů Kč bez DPH, dalších až 250 milionů Kč mělo stát vybavení, upozornil zastupitel Vladislav Vilímec (ODS). Jeho straničtí kolegové připomněli, že ODS předala novému vedení kraje z ČSSD na nemocnici ušetřenou bezmála miliardu korun.

ČSSD trvá na tom, že původní projekt nebyl dobře zpracovaný a bylo třeba provést v něm změny. „Od začátku jste museli počítat s tím, že podepisujete smlouvy na soutěže za 1,4 až 1,5 miliardy korun,“ uvedl Chovanec.

Přesné číslo, na kolik stavba nemocnice skutečně přijde, neuměl zatím vyčíslit ani krajský ekonom Martin Zaoral. „Predikce ceny klatovské nemocnice na podkladě údajů známých ke 30. červnu je ve výši 1,437 miliardy korun,“ řekl ČTK. Připustil, že konečná suma se může ještě lišit. ODS je přesvědčena, že by dokázala stavbu pořídit až o čtvrt miliardy levněji.

Krajský úřad si ale nechal zpracovat analýzu, která měla stavbu a vynaložené náklady posoudit. Podle závěrů tohoto rozboru si vedení kraje počínalo při stavbě nemocnice dobře. Opozici to ale nestačí, analýza vznikla za měsíc a podle Vilímce hospodárnost a efektivitu postupu kraje nehodnotí dostatečně odborně.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?