V roce 2021 chce ministerstvo mladým lékařům rozdělit 880 milionů

25. 2. 2020 8:48
přidejte názor
Autor: Redakce
V roce 2021 chce ministerstvo zdravotnictví na vzdělávání mladých lékařů po dokončení lékařské fakulty rozdělit 880 milionů korun, letos je to o 140 milionů méně. Míst, kde se mohou vzdělávat, nebude zásadně víc, pro jednoho lékaře bude ale v některých regionech víc peněz. Podmínkou bude setrvání v regionu i po ukončení vzdělání. Změna zákona by měla být účinná od roku 2021, řekl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) na tiskové konferenci.


O podobném plánu ministerstvo mluví už nejméně rok, tento týden chce návrh novely předložit k připomínkám ostatním resortům a institucím. "Základní nedostatek současného nastavení je, že nereflektuje personální situaci v jednotlivých regionech," vysvětlil ministr. Dotovat bude ministerstvo jako dosud vybrané obory, více peněz ale půjde lékařům ve vybraných regionech, kde lékaři nejvíc chybí. Jsou to například části Ústeckého, Moravskoslezského a Karlovarského kraje.

Pokud student medicíny absolvuje lékařskou fakultu, pokračuje v přípravě na závěrečnou atestaci na takzvaném rezidenčním místě. Zřizují je nemocnice i soukromé ambulance, medici se na nich dále vzdělávají pod dohledem zkušených lékařů. Od roku 2021 jich bude 200 v první části vzdělání, takzvaném základním kmeni, a 300 pro následnou specializaci.

Regiony chce ministerstvo rozdělit do tří pásem podle nedostatku lékařů. Praktickým lékařům bude ministerstvo hradit v nejpotřebnějších regionech 150 procent 12. stupně tabulkové mzdy, ve druhém pásmu 125 procent a v běžných krajích 100 procent. Pětina částky půjde na povinné kurzy, stáže a odměnu lékaři, který mladého kolegu školí.

V regionech, kde lékaři nejvíc chybí, by si tak mladý lékař přišel až na 66.525 korun hrubého měsíčně. U ostatních dotovaných oborů, které se vzdělávají většinou v nemocnicích, jako pediatrie, urologie, chirurgie nebo interna, bude plat lékaře hradit poskytovatel zdravotní péče, tedy nejčastěji kraj prostřednictvím krajské nemocnice. Ministerstvo přidá 50 až 100 procent částky, tedy 17.740 až 35.480 korun měsíčně.

Praktičtí lékaři na rezidenčních místech mají základní dobu vzdělání tři roky, ostatní obory čtyři a půl roku. Na stejně dlouhou dobu se také budou muset zavázat, že z regionu neodejdou. Pokud by si to rozmysleli, budou muset peníze vrátit.

Pro některé regiony je zlepšení personální situace zásadní. "Během čtyř let nám dosáhne důchodového věku 44 procent praktických lékařů a 65 procent dětských praktických lékařů," řekl novinářům náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje Martin Gebaurer (ANO).

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?