V Rusku po letech zaznamenán smrtelný případ dětské obrny

8. 6. 2010 8:01
přidejte názor
Autor: Redakce
Smrtelný případ obrny, který se v zemi objevil po mnoha letech, v pondělí ohlásilo Rusko. Mrtvým je muž ze Střední Asie.


Dvě děti nebezpečnou chorobou onemocněly, oznámila agentura RIA Novosti, podle které se v obou případech nemoc vyskytla u dětí, jež přicestovaly z Tádžikistánu.

Smrtelný případ byl zaznamenán ve Sverdlovské oblasti ve městě Jekatěrinburg, kde zemřel dvacetiletý muž. Nemocné děti byly zaregistrovány v Moskvě a v Irkutské oblasti na Sibiři.

S epidemií dětské obrny se v posledních měsících potýká středoasijský Tádžikistán, kde kvůli této nemoci od začátku roku zemřelo více než deset lidí. Moskva začátkem května zakázala vstup na ruské území tádžickým dětem ve věku do šesti let. Embargo bylo rovněž uvaleno na dovoz ořechů a dalších suchých plodů, které jsou základními komoditami tádžického exportu.

Podezření na dětskou obrnu bylo podle dnešní zprávy RIA Novosti zaznamenáno v Tádžikistánu u 515 nemocných. Už 1. května začalo v této středoasijské zemi hromadné očkování dětí ve věku do šesti let, které se týkalo 1,1 milionu jedinců. Současně úřady nařídily očkovat proti obrně i další osoby až do věku 17 let. Očkovací kampaň by měla skončit do 20. června.

Prudké zvýšení případů dětské obrny ohlásily tádžické úřady koncem dubna. Epidemii virového infekčního onemocnění, které v případě zasažení mozku může vést až k selhání životně důležitých orgánů, prý v Tádžikistánu vyvolává takzvaný divoký virus neoslabený vakcinací. Do země byl podle tádžických zdravotníků zavlečen ze severní Indie.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?