V Rusku se možná vyskytl první případ SARS

9. 5. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Hlavní ruský hygienik Gennadij Oniščenko včera oznámil, že Rusko má první případ onemocnění SARS. Mluvčí epidemiologické služby Ljubov Voropajevová se však dala slyšet, že není důvod tvrdit...


MOSKVA - Hlavní ruský hygienik Gennadij Oniščenko včera oznámil, že Rusko má první případ onemocnění SARS. Jiné oficiální zdroje však podle agentury AP zdůrazňují, že laboratorní testy tuto diagnózu nepotvrdily.

Agentura ITAR-TASS cituje Oniščenka, podle něhož je virem nakažen jistý muž v Blagoveščensku na Dálném východě u hranic s Čínou. Lékaři podle Oniščenka dospěli k tomuto závěru na základě pacientova „komplexního klinického obrazu“.

Mluvčí Oniščenkovy epidemiologické služby Ljubov Voropajevová se však dala slyšet, že není důvod tvrdit, že pacient má SARS. ITAR-TASS s odvoláním na ministerstvo zdravotnictví napsal, že laboratorní analýzy dosud diagnózu nepotvrdily.

Lékařské zdroje v Blagověščensku v Amurské oblasti tento týden o něco dříve zaslaly laboratorní vzorky k prozkoumání do Moskvy. Na základě jejich testů by mělo být rozhodnuto, zda hospitalizovaný muž je nakažen virem způsobujícím SARS.

Po hospitalizaci muže se symptomy připomínajícími SARS úřady v Amurské oblasti, v níž kypí čilý příhraniční obchod, přerušily cestování mezi oblastí a Čínou. Žádným čínským občanům není povolen vstup do Ruska přes regionální hranice a žádní ruští občané nesmějí vycestovat do Číny.

Státní civilní letecká služba mezitím včera oznámila, že instruovala letecké dopravní i nákladní společnosti, aby v souvislosti se SARS zastavily rezervace letů do pevninské Číny, Hongkongu a na Tchaj-wan. Zároveň je upozornila, aby byly připraveny na úplné přerušení veškerých letů do této oblasti. Ke kompletnímu zrušení letů je zapotřebí příkazu Oniščenkovy služby a souhlasu vlády.

Ruský premiér Michail Kasjanov bude podle agentury Interfax předsedat mimořádnému jednání věnovanému preventivním opatřením, jež mají zabránit šíření SARS v Rusku. Schůzky se zúčastní i Gennadij Oniščenko.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?