V severomoravských nemocnicích jsou obavy ze změn

16. 4. 2004 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Obavy a nejistota z budoucnosti panuje v severomoravských nemocnicích z jejich chystané přeměny v obchodní společnosti. Někteří varují před tím, že zdravotnická zařízení budou opouštět lékaři nebo že budou zavírat nevýdělečná oddělení, například dětská...


Noví ředitelé budou muset šetřit, pokud se budou chtít udržet na svých postech. „Několik politiků udělá rozhodnutí a ani se neptá, jaké následky to bude mít,“ prohlásil předseda Lékařského odborového klubu havířovské nemocnice Martin Sedláček.

Vedení nemocnic by měla spořit na platech. „Naše odborová centrála nám doporučila, ať se učíme jazyky a odejdeme do zahraničí. Ať u nás tedy dělají lékaři z Ukrajiny a Slovenska,“ varuje Sedláček.

Nemocnice mohou začít opouštět především mladí doktoři. Podle Sedláčka je nesmyslné udělat takové rozhodnutí, aniž je jasná nová koncepce zdravotnictví. „Dokud se neudělá pořádná reforma, tak je to celé plácnutí do vody,“ prohlásil.

Nový ministr zdravotnictví a bývalý ostravský lékař Jozef Kubinyi (ČSSD) považuje krok představitelů kraje za unáhlený. „Mělo se počkat, jak dopadne reforma,“ konstatoval. Podle něj není šťastné tvořit akciovky, aby se ušetřilo zejména na mzdách.

Přeměna má další rizika

Zastupitel ČSSD Václav Wicher upozorňuje, že přeměna nemocnic přináší další rizika. „Kraj bude muset delegovat do nových správních orgánů akciových společností desítky lidí. Kde je vezme?“ Podle něj je v krajském zastupitelstvu málokdo odborníkem na zdravotnictví.

„Tím, že si sednou do představenstva nebo dozorčí rady, se z nich nestanou profesionálové. To není jako sednout si do podniku technických služeb,“ varoval Wicher.

„Budou rozhodovat o obrovských majetcích. Jejich rozhodnutí se projeví okamžitě, s dopadem na zdravotní péči,“ dodal.

V budoucnu mohou nemocnice podle Wichra ovládnout soukromé firmy. „Vkládáním majetku může dojít k překlopení akciových podílů. Silné finanční skupiny mohou získat obrovské, miliardové majetky. Však už tady máme příklad z minulosti - pana Koláčka a OKD,“ upozornil Wicher.

Existuje i další riziko - některé zadlužené nemocnice mohou v budoucnosti své brány zavřít. Bude nad nimi viset hrozba konkursu.

„Při případném konkursu na některou nemocnici se může stát, že konkursní správce začne rozprodávat její zařízení, aby uspokojil věřitele,“ varoval zastupitel KSČM Josef Babka.

Hejtman:musíme tento krok udělat

Náměstek hejtmana pro zdravotnictví Jiří Carbol (KDU-ČSL) odvětil, že důkladnější materiál, který zodpoví možná rizika přeměny nemocnic, zastupitelé teprve dostanou na stůl. Hejtman Evžen Tošenovský (ODS) prohlásil, že kraj nemůže dále nečinně přihlížet narůstajícím dluhům.

„Kdyby takový vývoj hospodaření nemocnic pokračoval, tak bychom stejně museli v budoucnu některé zavřít,“ poznamenal hejtman. Jeho náměstek obavy z toho, že se nepodaří do vedení nemocnic sehnat kvalitní lidi, nemá.

Radim Kijonka, Právo

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?