V Sokolově může být špičková regionální nemocnice

10. 9. 2010 8:20
přidejte názor
Autor: Redakce
"Personální situace sokolovské nemocnice tak tragická není a navíc ten stav je důsledkem, a ne příčinou. Sokolovská nemocnice může fungovat," říká v rozhovoru David Soukup.


JEDNATEL SPOLEČNOSTI NEMOS PLUS DAVID SOUKUP ŘEKL PRÁVU:

Vedení Karlovarského kraje se rozhoduje, zdali společnosti, kterou vytvoří Nemos Plus a Sokolovská uhelná, pronajme sokolovskou nemocnici. Můžete ten záměr, který jste vedení kraje předložili, upřesnit?

My jako společnost Nemos Plus, která úspěšně provozuje ostrovskou nemocnici, v něm figurujeme manažersky. Úloha Sokolovské uhelné je o financování, takže plní roli strategického partnera. Společnost, která by dostala sokolovskou nemocnici do nájmu, pokud se tak vedení kraje rozhodne, vzniká. O konkrétní podobě této společnost začneme se Sokolovskou uhelnou jednat podrobně ve chvíli, kdy se kraj rozhodne pro pronájem sokolovské nemocnice.

Pokud se tak stane, co bude vaším hlavním cílem?

V první řadě to bude stabilizace nemocnice, a to ekonomická, personální a technická. V dalších krocích to bude podpora vybraných oborů, kterými jsou například ortopedie, neurorehabilitace nebo oční oddělení. Neznamená to, že by ostatní obory měly zanikat. Budeme je dál provozovat ve zhruba stejném rozsahu jako dnes.

Na jak dlouho chcete sokolovskou nemocnici pronajmout?

Potřebujeme nějaký horizont pro návratnost vložených investic. Pro jejich profinancování je minimum 20 let, o kterých jednáme.

Proč jste si vybrali zrovna sokolovskou nemocnici, kterou chcete do pronájmu?

Sokolovská nemocnice má podobnou strukturu doplňkové zdravotní péče jako naše ostrovská nemocnice, která rovněž jako satelitní nemocnice doplňuje mozaiku a spektrum péče Karlovarské krajské nemocnice. V Ostrově to je například rehabilitací, a psychiatrie. Navíc je tady zajímavá a exkluzivní nabídka Sokolovské uhelné, která má zájem investovat.

Měli byste zájem i o další dvě krajské nemocnice v Chebu a Karlových Varech?

Zkusme to teď v Sokolově, a když tam budeme úspěšní, můžeme se posunout i k ostatním krajským nemocnicím. Ale rozhodně ne teď v tuto chvíli.

Jak velké investice je potřeba vynaložit, aby sokolovská nemocnice vypadala podle vašich představ?

Pokud budeme chtít nemocnici dostat na standardní úroveň, aby se stala špičkovou regionální nemocnicí, jak si to sami představujeme, tak ze znalosti stavu věcí se pohybujeme v rozmezí investic 100 až 200 miliónů korun. Není ale vše o investicích.

Sokolovské nemocnici chybí personál. Jak se s tím chcete vypořádat?

Jako v Ostrově, tedy dobrou personální politikou. Vytvoříme zajímavé pozice. Bude to hodně o mzdách, pracovních příležitostech, o komunikaci, pravidlech a vizích. Nepřijde to hned, ale časem by to mohlo fungovat.

Bývalá krajská náměstkyně pro zdravotnictví Berenika Podzemská (Hnutí Doktoři) tvrdí, že nejlepším řešením je sokolovskou nemocnici přeměnit na léčebnu dlouhodobě nemocných…

Personální situace sokolovské nemocnice tak tragická není a navíc ten stav je důsledkem, a ne příčinou. Sokolovská nemocnice může fungovat. Postavme pro ni zajímavý projekt, do kterého lékaře seženeme. Sokolovská nemocnice má standardní potenciál a myslím, že se stane vyhledávaným zdravotnickým zařízením.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?