V Šumperku mají babybox

9. 2. 2009 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
V Šumperské nemocnici proběhlo 19. ledna slavnostní otevření babyboxu. Toto zařízení sloužící k odkládání nechtěných dětí se tak po Fakultní nemocnici v Olomouci stalo druhým babyboxem v Olomouckém kraji a již dvacátým v České republice.


První babybox v ČR byl otevřen v roce 2005 v sídle soukromé kliniky GynCentrum v pražském Hloubětíně. Od té doby tyto schránky pro odložené děti zachránily v České republice již 14 dětí. Zařízení slouží ženám, které z jakéhokoli důvodu potomka nechtějí.

Jakmile matka vloží dítě do babyboxu, čidla umístěná uvnitř schránky bezprostředně vyrozumí službu na centrálním příjmu. Samotná schránka váží 150 kilogramů a je permanentně vytápěna a ventilována. Ve chvíli, kdy do ní matka vloží dítě, se začne teplota zvyšovat z 28 na 37 °C. Samotný babybox stojí přibližně 250 tisíc korun a za výrazné pomoci sponzorů jej zřizuje Nadační fond pro odložené děti Statim. Nemocnice poté hradí náklady na jeho instalaci a provoz. Babybox dává naději na život dětem, které matky porodí mimo nemocnici a nechtějí je nebo nejsou schopny se o ně postarat. Program Babybox - Statim je jasný a má jediné přání, aby již nikdy nebylo nalezeno tělíčko mrtvého novorozence.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?