V třebíčské nemocnici by mohl příští týden skončit krizový provoz

21. 11. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
V třebíčské nemocnici by podle ředitele Petra Mayera mohl příští týden skončit krizový provoz. Vedení chce příští týden předložit lékařům, kteří od 3. listopadu odmítají sloužit přesčasy na protest proti snižování platů, návrh na kompenzaci mezd...


TŘEBÍČ -

Odboráři ovšem Mayerův návrh dosud neznají a navíc stále solidárně trvají na navrácení mezd i v jihlavské nemocnici. Její ředitel s tím ale v žádném případě nepočítá.

„Vedení s odbory zatím nejednalo, pouze s anesteziology, a neznám žádný konkrétní návrh mzdového narovnání,“ řekl odborový předák Jiří Špaček. Připomněl, že nadtarifní složka mezd byla v zadlužené nemocnici krácena dvakrát, a to od ledna a od 1. října.

Odmítl zatím komentovat, zda lékaři protesty ukončí, budou-li pro ně podmínky přijatelné. Například v Havlíčkově Brodě ředitel již mzdy vrátil, lékaři ovšem stávkují dál.

Za tři neděle směnného provozu musela třebíčská nemocnice podle primáře centrálních operačních sálů a náměstka ředitele Bohumila Pavlíčka odložit necelých dvacet plánovaných operací.

„Tento týden se už operuje naplno, protože nemocnice přijala dalšího anesteziologa,“ řekl. Právě anesteziologové při vyhlášení směnného provozu blokují počet operací. Bez nich dopoledne nelze sestavit běžný počet operačních týmů. Také jihlavská nemocnice už sehnala jednoho specialistu ze Slovenska.

V havlíčkobrodské nemocnici za pět neděl protestů museli odložit na 150 operací, což je téměř stejně jako v jihlavské. Podle předsedy Lékařského odborového klubu jihlavské nemocnice Lukáše Veleva se počet operací snížilo třebíčské vedení udržet i za cenu velkého rizika pro pacienty. Jeden anesteziolog podle jeho informací asistoval u dvou operací najednou.

Veřejnost protesty nepodpořila

Protesty třebíčských lékařů se nesetkaly s podporou veřejnosti. V regionu je dlouhodobě vysoký počet nezaměstnaných a lidé mají obavy z krachu nemocnice a ztráty její prestiže. Řada pacientů vyhledává pomoc v brněnských fakultních nemocnicích i v nedaleké Nemocnici svaté Zdislavi v Mostištích.

K ujasnění hospodářské situace nemocnice uspořádal ředitel seminář se zaměstnanci, aby se k nim informace nedostávaly zprostředkovaně a zkreslené. Po lhůtě splatnosti dluží zařízení 88 milionů korun.

Nemocnice se 758 lůžky je největším zařízením v kraji. Objemem loňských výkonů se ale řadí až na čtvrtou pozici z celkem pěti krajských nemocnic. Podle auditora se v době předání nemocnice kraji pohybovala v bankrotním pásmu. Namísto hledání ozdravných opatření musí nově jmenovaný ředitel řešit krizový provoz zařízení.

SOUVISEJÍCÍ ODKAZY:

Nemocnice Třebíč, příspěvková organizace

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?