V třebíčské nemocnici dnes začíná krizový provoz

3. 11. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Zhruba třetina lékařů nemocnice v Třebíči se od dnešního dne připojila k protestům kolegů v jihlavské a havlíčkobrodské nemocnici. Ti odmítají kvůli kritické situaci financování zdravotnictví pracovat přesčas nad rámec zákoníku práce. Počet operací tam zatím klesl zhruba o třetinu...


TŘEBÍČ - s odkladem plánovaných operací se budou muset smířit i někteří pacienti třebíčské nemocnice.

Souhlas s ústavními pohotovostními službami podle ředitele Petra Mayera po vyjednávání nakonec vypovědělo 38 lékařů. Pod protestní petici se jich podepsalo více jak 50. Provoz bude podle ředitele hybridní, spíše než směnnému, se bude podobat běžnému.

Někteří lékaři budou běžně sloužit, protestující budou chodit do práce na dvě či tři směny za poloviční mzdu.

Tak jako v jihlavské a havlíčkobrodské nemocnici se i v Třebíči k protestům připojili zejména anesteziologové a chirurgové, bez nichž dopoledne nelze sestavit běžný počet operačních týmů.

Třebíčská nemocnice má nejvyšší počet lůžek v kraji, její závazky se vyšplhaly na 109 milionů korun, po lhůtě splatnosti dluží dodavatelům 87,6 milionu. Výší dluhů se tak řadí na třetí místo za Jihlavu a Havlíčkův Brod.

Délka krizového provozu ve všech zařízeních bude záležet na výsledcích úterního jednání odborářů v sídle kraje. Radní odborářům minulý týden navrhli kompromisní řešení v otázce odměn. Záležet bude na řediteli jihlavské nemocnice Pavlu Hralovi, zda zatím jednotnému tlaku odborů se souhlasem zřizovatele ustoupí.

Jihlavská nemocnice však patří k nejzadluženějším zařízením v republice a stojí na pokraji konkurzu. Situaci by mohl vyřešit slib vlády, že zaplatí staré dluhy nemocnic.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?