V třebíčské nemocnici otevřeli moderní pavilon interních oborů

17. 3. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Pavilon malých interních oborů v pátek otevřeli v nemocnici v Třebíči. Do tří neděl se na plicní, infekční a kožní oddělení přestěhují pacienti a lékaři. "Rekonstrukce staré budovy přišla na 121,5 milionu korun...


TŘEBÍČ - z větší části byla hrazena ze státní dotace, nemocnice dodala 14 milionů,“ řekl v pátek ČTK ředitel zařízení Jaroslav Soukup.

Náročná modernizace trvala 15 měsíců, každé oddělení má lůžkovou a ambulantní část. K dispozici je na 90 lůžek, upřesnil.

Během deseti let se v nemocnici v Třebíči vybudoval pavilon centrálních operačních sálů, univerzální pavilon a nová patologie. Vedení nemocnice by rádo pokračovalo v investiční výstavbě, ale nemá žádné peníze ani na potřebnou rekonstrukci kuchyně. Její objekt slouží přes 40 let, shrnul ředitel. Doufá, že další modernizace se bude odvíjet od celostátní, krajské a následně vnitřní koncepce.

Hospodářský výsledek zařízení v roce 2002 byl sice o 16 milionů korun lepší než v předcházejícím roce, ale nahromaděné dluhy z minulých let jsou kolem 85 milionů korun.

Také rozpočet pro letošní rok počítal se schodkem zhruba 50 milionů korun. Krajský úřad ho však vrátil k přepracování. „Jestliže chceme zachovat funkčnost všech stávajících oborů, příjmy nepokryjí veškeré náklady,“ řekl ředitel pro ČTK. Problém podle něj tkví v minulosti, kdy se za starého vedení nemocnice

nevykazovaly veškeré výkony. „Navyšování příjmů má nyní tvrdé regule a paušál od Všeobecné zdravotní pojišťovny nelze zvyšovat skokově,“ konstatoval.

Návrh rozpočtu nemocnice přitom nepočítal se zvýšením mezd. „Kolektivní smlouva vypršela koncem ledna, příměří se zaměstnanci potrvá do pololetí,“ uzavřel Soukup.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?