V Třinci začali operovat dlouhodobé srdeční podpory

14. 12. 2012 7:45
přidejte názor
Autor: Redakce
Kardiocentrum Nemocnice Podlesí v Třinci na Frýdecko-Místecku začalo implantovat pacientům dlouhodobé srdeční podpory. Speciální přístroje zvyšují šance na přežití pacientů, kteří čekají na transplantaci srdce. Po IKEM a brněnské Fakultní nemocnici u sv. Anny se tak stalo teprve třetím pracovištěm v zemi, které může takové zákroky provádět. ČTK to řekla mluvčí nemocnice Hana Szotkowská.


„Přístroj je umístěn uvnitř hrudníku, blízko srdce, je napájen bateriemi, které jsou velikosti většího mobilního telefonu. Nemocný je nosí na speciálním opasku pod košilí. Ve většině případů pacient s tímto přístrojem čeká na transplantaci a má díky pumpě větší šanci, že se transplantace dočká. U malé části nemocných se funkce srdce zlepší natolik, že je možnost přístroj po čase odstranit,“ vysvětlil primář kardiochirurgického oddělení Nemocnice Podlesí Piotr Branny.

Právě primář Branny se podílel i na první operaci tohoto srdečního čerpadla v třinecké nemocnici, kde ho před časem voperovali osmapadesátiletému Pavlu Fišerovi z Orlové, který po třech infarktech čeká právě na transplantaci srdce. „Ze začátku jsem zvažoval, zda to všechno má vůbec smysl. Jaký to vlastně bude život? Ale pak jsem si řekl: no co, tak budu mít baterky na zadku, jsou přece horší věci! Když jsem se probudil, byla to ohromná úleva. Nic mě nebolelo. Můžu bez potíží dýchat, nic mě nebolí, už dokážu chodit i po schodech,“ řekl Fišer, kterého už příští týden čeká propuštění do domácího léčení.

Právě srdeční selhání, které znamená slabost srdce jako pumpy, je jedním z nosných programů třineckého kardiocentra. V roce 2010 nemocnice, která patří do skupiny Agel, vytvořila tým lékařů, který prošel speciálním tréninkem a ve spolupráci s pražským zařízením IKEM vytvořil třetí specializované centrum srdečního selhání v České republice.

Součástí centra je specializovaná ambulance srdečního selhání, lůžkové oddělení, diagnostický komplex zobrazovacích metod, katetrizační a operační sály. Na konci jara začnou třinečtí lékaři operovat pacienty na speciálním operačním sále s angiolinkou, který doplní celý komplex a bude nejmodernějším sálem ve střední Evropě.

„Předpokládáme, že v následujících měsících budou zejména mladší lidé se srdečním selháním, u kterých nezabírá farmakologická léčba, odesíláni do ambulance srdečního selhání Kardiocentra Nemocnice Podlesí. Věříme, že těmto nemocným budeme schopni zlepšit kvalitu jejich života a zároveň se dočkat nového srdíčka,“ podotkl vedoucí komplexního kardiologického centra Marian Branny.

1)
Co je HTA? HTA (health technology assessment) je definováno jako systematické hodnocení vlastností a účinků zdravotnických technologií. Zabývá se jak přímými účinky těchto technologií, tak i jejich nepřímými a nezamýšlenými důsledky, přičemž cílem je získání informací pro rozhodování o zdravotnických technologiích
2)
Co je „zdravotnická technologie“?
Pod pojmem zdravotnické technologie jsou myšleny intervence, které mohou být využity při prevenci a podpoře zdraví, diagnostice a léčbě akutních a chronických onemocnění či při rehabilitaci. Mezi zdravotnické technologie se řadí: léky, lékařské přístroje, diagnostické a terapeutické metody, ale také systémy organizace zdravotnictví.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?