V únoru zahájí v Praze provoz rehabilitační klinika Malvazinky

23. 1. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Od února začne na Praze 5 fungovat rehabilitační klinika, která bude poskytovat komplexní léčebnou i preventivní péči. Zaměří se na poúrazovou a pooperační rehabilitaci pacientů...


PRAHA - V únoru zahájí v Praze 5 provoz rehabilitační klinika, která bude poskytovat komplexní léčebnou i preventivní péči. Uvedl to ředitel společnosti Mediterra, která kliniku provozuje, Luboš Kmeť.

Klinika sídlí v budově bývalého prominentního socialistického zdravotního zařízení SANOPZ na Malvazinkách.

Zaměří se na poúrazovou a pooperační rehabilitaci pacientů ze smluvních nemocnic a prevenci chronických bolestivých onemocnění pohybového aparátu i páteře.

Bude poskytovat speciální služby v oblasti sportovní medicíny a má připraveny programy na zlepšování fyzické kondice občanů, uvedl Kmeť.

Praha potřebuje zhruba 200 lůžek pro následnou rehabilitační péči, ale má jich 30. Většina pacientů tak musí vyhledávat mimopražská zařízení, například v Kladrubech. Nová klinika bude mít 155 lůžek a pomůže hlavnímu městu nedostatek rehabilitačních lůžek vyřešit.


Oddělení nového typu vyplňuje mezeru mezi anesteziologicko-resuscitačním oddělením a lůžky standardní péče.

Ředitelka Všeobecné zdravotní pojišťovny Jiřina Musílková uvedla, že klinika Malvazinky se jako třetí zdravotnické zařízení připojí k pilotnímu projektu VZP, který vytváří specializovaná oddělení pro poskytování chronické resuscitační intenzivní péče (OCHRIP).

Zařízení poskytne péči lidem, kteří už nemusí být na ARO

Je určeno pacientům, kteří již nejsou přímo ohroženi na životě, ale stále ještě potřebují zvýšenou péči, například podpůrnou ventilaci. Takoví pacienti zabírají pětinu až čtvrtinu lůžek na ARO, kde denní péče stojí pojišťovny 15 tisíc až 30 tisíc korun.

Následnou rehabilitační léčbu budou hradit zdravotní pojišťovny. VZP počítá do budoucna i s úhradou některých preventivních programů. Klinika bude nabízet také preventivní programy, které si budou hradit pacienti.

Jejich cena bude začínat na 6000 korunách. Movitější zájemci se budou moci stát členy klubu stálých pacientů. Zlatá klubová karta je přijde na 47 tisíc korun a diamantová na 100 tisíc korun.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?