V USA loni vzrostl počet lidí bez zdravotního pojištění

11. 9. 2009 8:08
přidejte názor
Autor: Redakce
Počet Američanů bez zdravotního pojištění loni vzrostl na 46,3 milionu ze 45,7 milionu v roce 2007. Dnes o tom informoval americký Úřad pro sčítání obyvatelstva. Ve Spojených státech žije 300 milionů lidí. Právě otázka reformy zdravotnictví, která by usnadnila Američanům přístup ke zdravotnímu pojištění, je hlavním tématem bouřlivých diskusí posledních dní na americké politické scéně...


Podle šéfa úřadu Davida Johnsona navíc odborníci shromáždili data o pojištění v březnu 2008, tedy ještě před vážnou hospodářskou krizí, která mnohé obyvatele USA připravila o práci i o pojištění.

Americký prezident Barack Obama dnes podle agentury AP uvedl, že o zdravotní pojištění přijde kvůli krizi dalších šest milionů Američanů. Právě těmito čísly Obama zdůvodňuje své volání po reformě, která by mimo jiné nabízela alternativu ke komerčnímu zdravotnímu pojištění a byla dostupná pro více obyvatel USA. V noci na dnešek v tomto duchu oslovil obě komory Kongresu, které vyzval, aby zákon o reformě zdravotnictví schválily do konce roku.

Proti jeho plánu se ale ostře stavějí zejména republikáni, kteří argumentují, že Obamou navrhovaná reforma zatíží rozpočet ještě víc než doposud. Navíc prezidenta obviňují ze socialistických tendencí.

Předsedkyně Sněmovny reprezentantů, demokratka Nany Pelosiová, dnes nicméně podle agentury Reuters uvedla, že je přesvědčená, že Kongres zákon schválí do konce roku. „Kongresem projde reforma zdravotního pojištění, která bude pro USA fungovat,“ řekla Pelosiová. „Jsem přesvědčená, že prezident zákon podepíše tento rok,“ dodala.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?