V USA odložena poprava kvůli sporu o smrtící injekce

16. 7. 2013 7:19
přidejte názor
Autor: Redakce
V americkém státě Georgia byla v pondělí odložena plánovaná poprava údajně mentálně chorého vězně Warrena Hilla. Důvodem však není jeho duševní zdraví, ale spory ohledně smrtících injekcí. Informoval o tom dnes zpravodajský server BBC News.


Hill byl usvědčen ze zabití svého spoluvězně Josepha Handspikea v roce 1990. V káznici si tehdy odpykával doživotní trest za to, že v roce 1986 zastřelil svou osmnáctiletou přítelkyni Myru Wrightovou. Poprava byla odložena pouhé tři hodiny před tím, než měl být trest vykonán.

Na čtvrtek je plánováno další soudní jednání v případu. „Odklad platí do čtvrtka. Úřady změní datum popravy na čtvrtečních 19:00 místního času (pátek 1:00 SELČ),“ prohlásil Hillův advokát Brian Kammer.

Obhájci 53letého Hilla zpochybnili ústavnost nového zákona státu Georgia, který zakazuje informovat o výrobci látky použité ve smrtící injekci a o lékaři, který ji předepíše.

Problémy se smrtícími injekcemi v Georgii nastaly poté, co evropské firmy odmítly dodávat své farmaceutické látky do USA pro užití k výkonu trestu smrti. V březnu, když došla ve státě zásoba užívaných smrtících látek, byl v Georgii schválen zákon, který výrobce látky tají.

Je to již potřetí, co byla Hillova poprava odvolána. Loni v červenci se tak stalo kvůli změně ve složení smrtící injekce. Stát tehdy přecházel ze směsi tří látek na smrtící dávku pentobarbitalu sodného.

V únoru byla poprava odložena, když obhajoba přišla s tvrzením, že je odsouzenec na smrt mentálně chorý. Hillovi advokáti tehdy uvedli, že tři doktoři, kteří před 13 lety shledali vězně duševně zdravým, změnili názor. Jeden z lékařů prohlásil, že jeho posudek byl vytvořený narychlo, druhý uvedl, že měl tehdy ještě malé zkušenosti, a třetí poukázal na vývoj názorů na to, co je možné považovat za mentální poruchu.

Podle soudních záznamů získal Hill v testu IQ 69 bodů a v dalších hodnoceních mezi 70 a 80 body. Skóre pod 70 bodů obecně svědčí o mentální retardaci, upozornili Hillovi obhájci.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?