V USA schválili léčbu migrény botulotoxinem

18. 10. 2010 8:07
přidejte názor
Autor: Redakce
Americký Úřad pro potraviny a léky (FDA) schválil používání botulotoxinových injekcí pro léčbu úporné migrény. Injekce, využívané zatím jako prostředek pro vyhlazování vrásek, budou předepisovány pacientům trpícím migrénou nejmíň 15 dní v měsíci.


Podle výrobce botoxu, firmy Allergan, trpí chronické migrénou 3,2 milionu Američanů.

FDA doporučuje lékařům, aby pacientům pro zklidnění bolestí hlavy injekce botulotoxinu vpichovali do krku nebo hlavy po 12 týdnech.

K léčbě migrén se nyní používají hlavně léky tišící bolest nebo narkotika. Některým lidem pomáhá změna životního stylu nebo stravy a vyřazení kofeinu. V ČR trpí migrénou asi 400.000 lidí.

Russell Katz, který v FDA řídí oddělení neurologických přípravků, řekl k migrénám toto: „Tato nemoc závažným způsobem ovlivňuje rodinný pracovní i sociální život, takže je důležité mít pro ni co nejširší léčebné prostředky.“

Povolení FDA se opírá o dvě studie provedené na více než 1300 pacientech. Počet dní prožitých s migrénou u těch ošetřovaných botulotoxinem klesl ve srovnání s osobami, které dostávaly placebo.

Firma Allergan se zabývá vývojem přípravků používaných v kosmetice a očních léků. Botulotoxin nebo také botox na trh tento výrobce uvedl před 21 lety. Z loňských 4,4 miliardy dolarů za celkovou tržbu 1,3 miliardy pocházely z prodeje botoxu.

Letos bylo vydáno povolení používat botulotoxin nejen k vyhlazování vrásek, ale také k léčbě kloubních křečí. Tento přípravek dokáže přerušit spojení mezi nervy a svaly, které dočasně znehybní. Dá využít i při léčbě pohybových potíží vyvolaných ochrnutím.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?