V USA se ověřuje hormonální léčba proti cukrovce

7. 1. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Substituční hormonální léčba může snížit riziko pozdějšího vývoje diabetes u žen, které trpí srdeční chorobou. Lékaři nicméně zdůrazňují nutnost postupovat při hormonální terapii s velkou opatrností...


WASHINGTON -

Autoři studie pozorovali 2763 žen, na nichž ověřovali účinek léčby založené na estrogenu, která může snížit nebezpečí rakoviny prsu či srdečního onemocnění, cituje doktora Kanayu v článku pro americkou lékařskou revui Annals of Internal Medicine.

„Zjištění, k nimž jsme dospěli, může předvídat významný prospěch pro metabolismus vystavený hormonální léčbě,“ upřesnil doktor Kanaya, který pracuje na Kalifornské univerzitě v San Francisku.

Hormonální léčba může mít vedlejší účinky ve formě zvýšeného rizika rakoviny

Náhled na hormonální terapii se radikálně změnil v roce 2002. Jistá americká studie totiž doložila zvýšené nebezpečí srdeční choroby a rakoviny prsu u žen v menopauze, které využívaly hormonální terapii. Tato terapie má nahradit úbytek hormonů, jejichž produkci vaječníky během menopauzy zastaví. Tím se může například předejít úbytku kostní hmoty a vzniku různých nemocí.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?