V USA testují roboty - pomocníky pro pacienty s Alzheimerovou chorobou

7. 3. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Experimentálního robota, který zprostředkovává komunikaci na dálku mezi lékaři a pacienty, testují nyní v jednom z kalifornských ubytovacích zařízení s pečovatelskou službou pro pacienty trpící Alzheimerovou chorobou...


LOS ANGELES - Včera o tom informovala agentura Reuters.

Mobilní robot zvaný Kamarád (Companion) je vybaven kamerou, která snímá pacienta, zatímco tvář pečovatele se objevuje na televizní obrazovce robotovy hlavy. Díky bezdrátovému internetovému spojení se tak mohou pacient a pečovatel spolu slyšet, vidět a mohou spolu i hovořit.


„Předpokládáme, že se nám robot zaplatí. Užití nového pomocníka sníží náklady na dopravu a nutnost pohotovostních návštěv pacientů a zdokonalí zaškolování zaměstnanců.“

Loren Shooková, vedoucí pracovnice firmy Silverado Senior Living

Zdravotničtí odborníci doufají, že by podobní a dokonalejší roboti mohli být v budoucnu významnými pomocníky v péči o rozrůstající se řady starých a nemocných. Podle nich není nereálné, že by dokonce v pečovatelských domech vozili pacienty na kolečkových křeslech na večeři nebo jim měřili teplotu a odebírali krev.

„Tato technologie umožňuje zdravotnickým odborníkům věnovat pacientům patřičnou péči ve zlomku času, který jim věnovali dříve,“ říká Loren Shooková, která působí jako vedoucí pracovnice firmy Silverado Senior Living, jež ubytovací zařízení s pečovatelskou službou spravuje.

Podle Shookové firma robota experimentálně využívá již i pro komunikaci mezi vedením zdravotnického zařízení a zaměstnanci, mezi pacienty a jejich příbuznými či k zaučování nových zaměstnanců. Zkouší se i asistence robotů při doprovodu pacientů, kteří mají problémy s chůzí.

Lidé, kteří na sklonku svého života trpí pokročilou Alzheimerovou chorobou, mají výrazně sníženou schopnost přijímat nové věci, píše agentura Reuters. Pacienti v Silveradově centru však údajně robota vzali na milost.


Související odkazy:
Silverado Senior Living, Inc. - webové stránky společnosti

World´s forst remote presence robot used by healthcare experts in elder care begins clinical testing (tisková zpráva)

„Čím je člověk starší, tím méně je přístupný změnám,“ přiznává Shooková počáteční obavy zdravotníků z testování robota. „K naší radosti ale pacienti při prvním setkání povětšinou na robota ukazovali a smáli se. Jiní si s ním začali povídat a dokonce se mu chlubili svými domácími mazlíčky,“ dodává.

„Předpokládáme, že se nám robot zaplatí,“ říká Shooková, podle níž užití nového pomocníka sníží náklady na dopravu a nutnost pohotovostních návštěv pacientů a zdokonalí zaškolování zaměstnanců.

Kritikové nicméně varují, že lékař, který nebude bezprostředně přítomen u pacientova lůžka, bude hůře schopen rozpoznat jeho problémy. Užívání podobného typu robotů není zatím v USA vyřešeno ani právně. Zákon, který by jejich použití umožňoval v pečovatelských zařízeních, by však měl být vydán do dvou let, tvrdí představitelé zmíněné firmy. Otázkou zůstávají i odměny pro lékaře, který ošetřuje pacienta prostřednictvím robota.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?