V USA začali testovat na lidech vakcínu proti ebole

19. 11. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
První klinické zkoušky s očkovací látkou proti smrtícímu viru ebola začaly v USA. Pokusu se zúčastní 27 dobrovolníků ve věku 18 až 44 let, z nichž šest dostane placebo a 21 vakcínu. "Očkovací látka se již tři roky zkoušela na opicích...


WASHINGTON - První klinické zkoušky s očkovací látkou proti smrtícímu viru ebola začaly ve Spojených státech. Nová vakcína, která údajně prokazuje stoprocentní úspěšnost na opicích, byla poprvé podána člověku na klinice ve Fredericku ve státě Maryland.

Pokusu se podle agentury AP zúčastní 27 dobrovolníků ve věku 18 až 44 let, z nichž šest dostane placebo a 21 vakcínu. Očkovací látka bude rozdělena do tří dávek po dvou měsících a pacienti budou rok sledováni.

Vakcína je založena na technologii DNA a je podobná dalším pokusným vakcínám, vyvíjeným proti AIDS, malárii a hapatitidě.

„Očkovací látka se již tři roky zkoušela na opicích a dokázala jim zajistit naprostou imunitu,“ řekl doktor Gary Nabel z Výzkumného střediska pro očkovací látky.

Nedávno zemřelo na ebolu v severozápadním Kongu jedenáct lidí a 105 dalších, kteří přišli s oběťmi do styku, je na pozorování, uvádí Světová zdravotnická organizace (WHO).

Virové onemocnění ebola způsobuje průjmy a horečky spojené s krvácením do trávicího traktu a během několika dní na ně umírá 90 procent nakažených. Zatím na tuto nemoc neexistuje žádný lék ani vakcína. Včasná diagnóza eboly je obtížná, protože oběť trpí příznaky podobnými chřipce. Ebola se přenáší při kontaktu s tělními tekutinami nemocného.

WHO v úterý potvrdila výskyt eboly v Konžské republice. V důsledku tohoto virového onemocnění přišlo na severu země o život jedenáct lidí. Stovka dalších, kteří se zemřelými přišli do kontaktu, je pod lékařským dohledem, napsala agentura AFP.

Navíc vznikají obavy, že by smrtící virus mohl být použit jako biologická zbraň. „Účinná vakcína proti ebole je důležitá nejen pro záchranu lidí v zemích, kde se tato zhoubná nemoc šíří, ale má velký význam jako protiteroristické opatření,“ řekl Anthony Fauci, ředitel Institutu pro alergie a infekční nemoci.

Na černém kontinentu vypukla ebola v roce 1976 a pak opět po dvaceti letech v roce 1995. Experti se obávají, že z neznámých důvodů se bude ebola objevovat ve stále kratších intervalech.

Americké zdravotnické úřady už před časem vyjádřily přesvědčení, že do roku 2006 - tedy o celé desetiletí dříve, než se původně očekávalo - budou schopny zajistit dostatečné zásoby vakcíny proti viru ebola, aby tak mohlo být obyvatelstvo ochráněno proti případnému biologickému útoku.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?