V Ústeckém kraji by v dohledné době mohla znovu fungovat záchytka

2. 2. 2017 8:26
přidejte názor
Autor: Redakce
V Ústeckém kraji by v dohledné době mohla znovu fungovat protialkoholní záchytná stanice.


Na severu Čech chybí od roku 2001 a po jejím obnovení volají zejména zdravotní sestry, lékaři a strážníci. Samospráva čekala s jejím zřízením na změnu příslušného zákona, ta nyní byla schválena. Uvedla to mluvčí kraje Lucie Dosedělová.

S opilci se musí zejména v mrazech vypořádávat téměř denně strážníci a hlavně zdravotníci. Ročně je jen na urgentní příjem Masarykovy nemocnice v Ústí nad Labem přivezeno na 800 opilců. „Na emergency je pro tyto 'pacienty' zvláštní prostor, tzv. nulté lůžko. Jsou to matrace na zemi, ze kterých už není kam spadnout, a které lze poměrně snadno uklidit,“ řekl Jiří Vondra, mluvčí společnosti Krajská zdravotní, pod kterou ústecká nemocnice patří.

Je-li ošetření ambulantní, dotyčný je po ošetření na pokoji, kde spí až 12 hodin. „V případě hospitalizace se provede celková koupel a pacient se uloží na příslušném oddělení. Většinou se pak během 48 hodin propustí,“ uvedl Vondra. Pokud je pacient pojištěn, hradí vše pojišťovna. „Ambulantní ošetření v poslední době mnohonásobně převyšuje hospitalizace. Tato péče není nijak hrazena,“ uvedl mluvčí.

Fyzickému napadení se zdravotníci brání přivoláním městské policie. „Ovšem ta není na místě ihned, takže s pomocí ochranky si musí personál často poradit sám. V nemocnici v Mostě i několikrát do měsíce vyžadují asistenci městské policie. Slovní napadání je prakticky na denním pořádku,“ řekl Vondra.

Péči o opilce by měl v budoucnu převzít vyškolený personál na záchytné stanici. „Ústecký kraj má stále zájem vybudovat toxickou a protialkoholní stanici v kraji. Čekali jsme několik let na úpravu legislativy, protože donedávna nebylo možné získat nové oprávnění k poskytování zdravotních služeb v této oblasti,“ uvedla mluvčí kraje.

Změna zákona o takzvaných specifických zdravotních službách, kde je součástí právě i protialkoholní záchytná stanice, byla nyní schválena. „Jakmile budeme znát přesné zákonné podmínky pro provoz, včetně technického či personálního zajištění, jsme připraveni okamžitě vyhlásit výběrové řízení na provozovatele,“ uvedla Dosedělová.

Záchytná služba v Ústeckém kraji není už 15 let. Z údajů o počtu případů, kdy je třeba řešit umístění opilců, podle mluvčí vyplynula pravděpodobná potřebná kapacita záchytek v kraji. Pro Ústecko, Teplicko a Litoměřicko by měla mít kapacitu osm lůžek, pro Mostecko, Chomutovsko a Lounsko sedm a pro Děčínsko tři lůžka. „Návrh rozložení spádových oblastí reaguje na skutečnost, že ne vždy je možné osobu s indikací na pobyt v záchytné stanici převážet přes celý kraj, obvyklá vzdálenost pro převoz klienta k vyšetření by neměla omezovat služby policie a městské policie v místě,“ doplnila mluvčí.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?