V Ústeckém kraji deklarovala odchod čtvrtina lékařů

1. 12. 2010 8:23
přidejte názor
Autor: Redakce
V Ústeckém kraji chce podat výpověď kvůli nízkým mzdám až čtvrtina lékařů. Nejvíc jich podepsalo výzvu Děkujeme, odcházíme v ústecké Masarykově nemocnici, nejméně v Chomutově. Novinářům to sdělili zástupci výzvy Děkujeme, odcházíme.


Nezávazně se podle Jana Sedláčka z výzvy Děkujeme, odcházíme k podpoře v Ústí nad Labem přihlásilo 40 procent lékařů. V teplické a mostecké nemocnici má výzva podporu o deset procent menší, v Děčíně deklarovala podporu pětina. Nejmenší odezvu výzva vzbudila v Chomutově, v nemocnici ji podepsalo pět procent lékařů. Dosud podepsalo nezávaznou deklaraci Děkujeme, odcházíme 4200 lékařů, například v Plzeňském kraji podepsala podle Lékařského odborového klubu asi polovina lékařů.

V Masarykově nemocnici v Ústí nad Labem dnes propagátoři výzvy jednali s místními lékaři na parkovišti. „Nemocnice nás nepustila dovnitř. Už se nám to stalo ve Šternberku, Přerově nebo Prostějově,“ sdělil internista z Karlových Varů a tvář kampaně Peter Igaz.

Na parkovišti se sešlo asi 40 lékařů Masarykovy nemocnice. „Všichni výzvu Děkujeme, odcházíme podepsali. Místní lékařský odborový klub bude mít schůzku 2. prosince, tam začnou lékaři případné výpovědi podepisovat,“ řekl Sedláček.

Výpovědi začali lékaři podávat v pondělí. Výpovědi nejprve posílají Lékařskému odborovému klubu (LOK), jeho právníci pak pošlou výpovědi vedením nemocnic v posledním pracovním týdnu letošního roku. Současně podepisují dohodu o vzájemné solidaritě, v níž mimo jiné potvrzují, že výpověď neodvolají. Při dvouměsíční výpovědní lhůtě nepřijdou lékaři 1. března do práce.

Lékaři chtějí, aby jim základní plat stoupl podle kvalifikace na 1,5 až trojnásobek průměrného platu, nyní mají s ohledem na velké množství přesčasů a služeb, tedy za zhruba 1,5 úvazku, kolem 50.000 korun, chtějí za práci bez služeb a přesčasů 70.000 korun měsíčně.

V České republice je asi 45.000 lékařů, z toho zhruba 16.000 jich pracuje v nemocnicích. Průměrný plat lékaře je zhruba 45.000 až 50.000 korun. Průměrná mzda v ČR ve druhém čtvrtletí letošního roku činila podle Českého statistického úřadu 23.513 korun.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?