V západní Africe zemřelo od ledna 1100 lidí na meningitidu

30. 3. 2009 9:05
přidejte názor
Autor: Redakce
Meningitida se v Africe šíří nejvíce během období sucha s nejvyššími teplotami od ledna do května. Podle WHO se v takzvaném "pásu meningitidy", který sahá od Senegalu až po Etiopii, touto nemocí od ledna nakazilo zhruba 25.000 lidí...


Meningitida, která v letošním roce zasáhla západní Afriku, si od ledna vyžádala životy více než 1100 lidí. S odvoláním na Světovou zdravotnickou organizaci (WHO) o tom informovala agentura Reuters. Nejhorší situace je v Nigérii a Nigeru, kam byla poslána již téměř třetina světových zásob vakcín proti této vysoce nakažlivé chorobě, při níž vzniká zánět mozkových plen.

Meningitida se v Africe šíří nejvíce během období sucha s nejvyššími teplotami od ledna do května. Podle WHO se v takzvaném „pásu meningitidy“, který sahá od Senegalu až po Etiopii, touto nemocí od ledna nakazilo zhruba 25.000 lidí. Nejvíce postiženy jsou státy Niger a Nigérie, kde je 85 procent případů. V západoafrickém regionu je meningitidou každoročně ohroženo na 300 milionů obyvatel, uvádí WHO.

Do Nigérie a Nigeru byly vyslány přes čtyři miliony vakcín, které mají umožnit boj s touto chorobou. Není-li onemocnění včas léčeno, může skončit smrtí nebo způsobit vážné následky. V Nigérii jen za poslední týden na meningitidu zemřelo 171 osob. V Nigeru za stejnou dobu zahynulo kolem 30 lidí.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?