Vakcína má zpoždění

3. 11. 2009 8:43
přidejte názor
Autor: Redakce
Vakcína proti prasečí chřipce ještě v Česku není. A to i přesto, že podle odhadů odborníků a zdravotníků tu měla v těchto dnech už být.


„Odhadujeme, že k nám vakcína dorazí na konci listopadu. Ovlivnit to nemůžeme, je to nyní věcí výrobce,“ řekl deníku Metro mluvčí ministerstva zdravotnictví Vlastimil Sršeň.

Výrazu „zpoždění vakcíny“ se ale bránil. I přesto, že už v říjnu avizoval náměstek ministryně zdravotnictví Marek Šnajdr první očkování rizikových skupin na počátek listopadu. Prasečí chřipku u nás zatím lidé přitom většinou podceňovali.

Jenomže situace se může rychle změnit. Z Ukrajiny přicházejí varovná čísla: přes čtvrt milionu lidí nakažených chřipkou, více než 60 mrtvých.

Všechny zajímá teď jen jedno: Je to prasečí chřipka? Nebo ještě hůř ­- došlo k obávané mutaci viru?

„To, zda se jedná o prasečí chřipku, se bude vědět nejpozději dnes. Pokud by šlo o mutaci jejího viru, které se vědci od počátku obávali, to se prokáže až ke konci týdne,“ upozornil vakcinolog Roman Prymula.

Podle něj je mutace viru pravděpodobná, tvrdit to v souvislosti s chřipkou na Ukrajině je prý ale zatím jen spekulací.

„Problémem je, že se v celé Evropě začala nebývalou silou šířit navíc i běžná sezonní chřipka,“ doplnil Prymula.

I proto je důležité dbát důkladně na prevenci v podobě očkování, přísunu vitaminů a dodržování hygienických pravidel. „Doporučujeme nyní i omezit cesty na Ukrajinu,“ shrnul Sršeň.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?