Vakcína proti neštovicím prý chrání i proti HIV

2. 10. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Vakcína proti neštovicím je možná účinná proti nákaze virem HIV, který způsobuje smrtelné onemocnění AIDS. Tvrdí to vědci z virginské Univerzity George Masona. Osoby naočkované vakcínou prý jsou až čtyřikrát odolnější proti nákaze HIV...


„Naše výsledky jsou velmi povzbudivé,“ říká odborník na bioterorismus Ken Alibek. Studie na téma dvojího účinku vakcíny proti neštovicím se už objevily v minulosti a Alibek a jeho kolegové z nich vycházeli.

Odebrali krev deseti lidem očkovaným proti neštovicím a deseti osobám, které očkovány proti této chorobě nikdy nebyly. Obě skupiny krevních vzorků pak vystavili HIV a zjistili, že „neočkovaná“ krev se nakazila ve srovnání s naočkovanou čtyřikrát víc.

Vědci nyní vyjednávají s výrobcem vakcíny o dalších testech. Virem HIV je nakaženo podle odhadů 43 miliónů lidí a 28 miliónů už na AIDS zemřelo. Účinnou očkovací látku se zatím nepodařilo vyvinout.

Neštovice se díky očkování podařilo z populace vymýtit v roce 1979. USA a některé další země obnovily očkovací kampaň z obav před použitím biologické zbraně teroristy.

Hospodářské noviny, 2.10.2003

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?