Vakcína proti žloutence je pro lidi stále drahá

25. 7. 2002 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
"Oproti loňskému roku se sice poněkud zvýšilo množství lidí, kteří se nechali proti hepatitidám očkovat, o žádný výrazný posun však nešlo. I přes cenové zvýhodnění jsou vakcíny ještě stále poměrně drahé...


Očkování proti virové hepatitidě A a B se uskutečňuje celoročně, více se však o něj lidé zajímají při nejrůznějších cestách do zahraničí.

Strakonice - Stále více lidí v součastnosti absolvuje očkování proti žloutence. Kombinovaná vakcína proti hepatitidám typu A a B byla využita také v rámci kampaně Třetí dávka zdarma.

„Oproti loňskému roku se sice poněkud zvýšilo množství lidí, kteří se nechali proti hepatitidám očkovat, o žádný výrazný posun však nešlo. I přes cenové zvýhodnění jsou vakcíny ještě stále poměrně drahé,“ uvedla včera Pavla Švecová z okresní hygienické stanice.

Zdánlivě méně závažná hepatitida typu A se často vyskytuje u dětí předškolního a školního věku. Vzhledem k tomu, že se v České republice neustále zvyšuje hygienická úroveň, nejsou proti ní lidé imunní a nebezpečí této „nemoci špinavých rukou“ je stále aktuální.

„Také na Strakonicku je v souladu s celorepublikovými údaji nejvíce případů v sociálních skupinách, které mají nízký hygienický standard. Mezi ně lze zařadit i toxikomany, kterým však hrozí kromě toho i daleko závažnější hepatitida typu C, proti níž není a v brzké budoucnosti asi ani nebude existovat žádná očkovací látka,“ dodala Pavla Švecová. Je však také jednou z nejčastěji dovážených nemocí ze zahraničí. Nákaza nejčastěji číhá v kontaminované vodě, nedostatečně tepelně upravených jídlech a dokonce v kostkách ledu.

Zpravidla komplikovanější je průběh hepatitidy typu B. V poslední době se nejvíce vyskytuje ve věkové kategorii 15 - 24 let. Souvisí to se způsoby přenosu, kterými jsou nejčastěji nechráněný pohlavní styk, injekční aplikace drog, neodborně prováděné tetování či piercing.

„Od poloviny loňského roku začala vakcinace novorozenců a dvanáctiletých dětí, postupně by tak měla být proočkovávána celá populace. Zajímavostí také je, že se snížil výskyt tohoto onemocnění po vakcinaci zdravotníků,“ shrnula pracovnice hygienické stanice.

Očkování proti virové hepatitidě A a B se uskutečňuje celoročně, více se však o něj lidé zajímají při nejrůznějších cestách do zahraničí. Většinou se však odehrává v ordinaci praktického lékaře, jen malá část se s tímto požadavkem obrací přímo na hygienickou stanici.

„Ve většině zemí, kam turisté v létě vyrážejí, nejsou tato očkování povinná. Přesto jim doporučujeme, aby se obrátili na krajskou hygienickou stanici, kde jim jednak podají bližší informace o výskytu dané nemoci a mají i příslušné očkovací látky i proti dalším onemocněním,“ doplnila Pavla Švecová.

JANA ŠTROBLOVÁ, Listy Strakonicka, 25.7.2002

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?