Vakcínu teď potřebuje 60 miliónů Evropanů

21. 7. 2009 9:30
přidejte názor
Autor: Redakce
Počet lidí v Evropě nejvíce ohrožených pandemií prasečí chřipky dosahuje šedesáti miliónů. Podle evropské komisařky pro zdravotnictví Androully Vassiliouové budou potřebovat přednostní očkování a není jisté, zda vakcína bude pro všechny. Uvedla, že je to odhad zdravotních expertů EU...


Unijní ministři zdravotnictví mají v říjnu jednat o konkrétních detailech očkovacího programu proti prasečí chřipce.

Některé unijní státy jako Německo, Francie či Británie si předběžné objednaly vakcínu za miliardy eur, což vyvolalo kritiku, že dopředu skupují produkci a ohrožují tím lidi v jiných částech světa.

Evropská komise se podle internetové stránky EU Observer snaží tlačit členské země, aby sdílely své zdroje tak, aby se pomohlo i nejméně připraveným státům. To ale naráží na odpor v lépe připravených zemích jako Británie.

V EU se výrazně liší i míra očkování proti běžné chřipce. U seniorů, kteří patří k nejvíce ohroženým, sahá od dvou procent v Litvě po 80 procent očkovaných nad 65 let v Nizozemsku. Chřipka si tak u seniorů a lidí se zdravotními problémy vyžádá 40 až 200 tisíc obětí ročně.

Komise proto vybídla členské státy, aby sjednotily svůj postup. Vyzvala ke zvýšení podílu starých lidí a lidí se zdravotními problémy, kteří jsou očkováni proti běžné chřipce, na 75 procent do roku 2015.

„Iniciativa pomáhá omezit účinky běžné chřipky u nejzranitelnějších skupin,“ uvedla Vassilionová.

Právo

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?