Vakcíny na prasečí chřipku už v ČR

19. 11. 2009 8:45
přidejte názor
Autor: Redakce
V České republice je už 95 tisíc dávek vakcín proti prasečí chřipce, což je necelá desetina objednaných. Právu to řekla ve středu Dana Jurásková, ministryně zdravotnictví.

„Ve čtvrtek začneme vakcínu distribuovat praktickým lékařům. Předpokládám, že příští týden bude zahájeno očkování,“ uvedla Jurásková.

Vakcínu dostanou přednostně občané, kteří mají chronická onemocnění, kdy virová infekce by mohla jejich původní onemocnění výrazně zhoršit, a to závažnými komplikacemi. Čtyřicet tisíc dávek je určeno pro lékaře a zdravotní sestry.

Jurásková dodala, že vakcinační strategii ministerstvo upřesní ve čtvrtek. Vakcíny jsou v balení po deseti a lékaři by i tak měli zvát počty pacientů. Jejich seznamy už mají.

Současně s dodávkou vakcín dostanou praktičtí lékaři i antivirotika a také doporučení, za jakých situací je mají nasazovat.

Antivirotika, kterých má ČR v zásobě 2,5 miliónu, jsou účinná pouze tehdy, když se nasadí do 48 hodin od onemocnění. V opačném případě již nemají význam.

Ministryně zároveň zdůraznila, že by lidé neměli požadovat od lékařů, aby jim napsali antibiotika. „Nezabírají na chřipku. Jsou účinná pouze při bakteriální komplikaci,“ sdělila Jurásková.

Bakteriální zápal plic, který je možnou komplikací chřipky, se určitě vždy antibiotiky léčit bude.
Jurásková odmítla, že stát zahajuje očkování obyvatel pozdě, když okolní státy již očkují. „To musím rozhodně odmítnout,“ řekla Jurásková. Dodala, aby čísla o počtu mrtvých prasečí chřipkou (v ČR dosud tři případy) byla užívána velmi obezřetně.

„Úmrtnost na nový typ chřipky je daleko menší než úmrtnost na chřipku sezónní. Není na místě strašit obyvatele tím, že nová chřipka zabíjí. Je to nesmysl. Není to pravda. Nová chřipka je stále banální onemocnění, kterému lze zabránit praktickými opatřeními, tedy nevystavovat se kontaktu s velkými skupinami osob, důsledným mytím rukou, chránit se kapesníkem při smrkání, kýchání atd.,“ řekla ministryně.

Podle údajů ministerstva na běžnou sezónní chřipku zemře v ČR ročně asi 2500 obyvatel.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?