Vakcíny proti neštovicím je v USA dostatek, nikdo ji ale nechce

20. 5. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Americká vláda se přepočítala: zbraně hromadného ničení včetně viru pravých neštovic nebyly v Iráku dosud nalezeny. Ona ale preventivně zakoupila miliony dávek očkovací látky proti neštovicím, které teď ale nikdo nechce...


WASHINGTON/LONDÝN - Americká vláda se přepočítala: zbraně hromadného ničení včetně viru pravých neštovic nebyly v Iráku dosud nalezeny. Ona ale preventivně zakoupila miliony dávek očkovací látky proti neštovicím, které

teď ale nikdo nechce, napsala agentura APA.

Ambiciozní cíle americké vlády se podařilo jakž takž splnit jen ve veřejném sektoru, především v armádě, nikoliv už ale v řadách civilního obyvatelstva, informuje APA s odvoláním na údaje nedávno zveřejněné v americkém magazínu Science a britském časopise The Lancet.

V armádě očkování povinné, civilisté vakcínu nechtějí

V armádě měla být podle plánů amerického ministerstva obrany vakcína proti neštovicím naočkována 500 000 příslušníkům, očkováno bylo 422 000 z nich. „Pro tuto skupinu bylo očkování povinné, a jen málokdo se mu vzepřel,“ vysvětlil britský magazín.

Zcela jiná situace je ovšem v civilním sektoru. Do léta mělo vakcínu obržet pět až deset milionů Američanů, očkovat se však nechalo dosud jen 35 000 civilistů. V mnoha amerických státech bylo navíc očkování dočasně zastaveno a čeká se na nové směrnice federální vlády, napsal magazín Science.


Vakcína proti neštovicím má v porovnání s jinými očkovacími látkami řadu vedlejších účinků. Spojené státy zaznemenaly už 17 případů zánětů srdce mezi očkovanými armádními příslušníky a dalších 15 mezi civilisty.

Plynulejšímu a úspěšnějšímu postupu očkovací kampaně očividně zabránila skutečnost, že vakcína proti neštovicím má v porovnání s jinými očkovacími látkami poměrně výrazný potenciál vedlejších účinků. Proto se také po celosvětovém vymýcení neštovic v roce 1977 okamžitě s očkováním proti nim skončilo.

Oběti očkování

Současná očkovací akce v USA už má ovšem i své oběti: 17 případů zánětů srdce se vyskytlo mezi očkovanými armádními příslušníky a dalších 15 mezi civilisty.

K tomu se musí přičíst ještě devět srdečních infarktů, z nichž tři skončily smrtí. Podle magazínu The Lancet bylo u naočkovaných civilistů zaregistrováno celkem 483 hlášení o vedlejších účincích. 45 lidí muselo být hospitalizováno, nechybějí ani případy ohrožení života nebo doživotní invalidity v důsledku očkování.

Rakouské zdravotnické úřady vsadily od počátku na úplně jinou strategii, poznamenává v této souvislosti agentura APA. Rakousko zakoupilo tři miliony dávek nové vakcíny proti neštovicím o farmaceutického koncernu Baxter.

Místo preventivního očkování však byla tato vakcína bezpečně uskla dněna a má být použita teprve pokud by skutečně došlo k útoku za použití biologických

zbraní.


DÁLE ČTĚTE:
Připraveny infekční nouzové nemocnice
Vědci varovali před bioterorismem
Polsko objednalo přes milion vakcín proti pravým neštovicím

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?