Vakcíny už se nejspíš nepoužijí

16. 6. 2010 8:11
přidejte názor
Autor: Redakce
Očkování proti takzvané prasečí chřipce skončilo. V republice zbylo 600 tisíc vakcín. Málo lidí bylo očkováno také na Jindřichohradecku.


„Ve vakcinačním centru pro dospělé jsme podali vakcínu 264 lidem, celkem zbylo 780 dávek,“ sdělil lékař z hematologického oddělení jindřichohradecké nemocnice Jiří Štipl.

„Zbylé vakcíny budou zřejmě staženy na ministerstvo zdravotnictví a dle nedávného vyjádření ministryně budou podrženy do skončení exspirace.

Přestože celá akce skončila ostudně, tak počet vakcín nebyl nadsazený, ale celá akce nebyla zvládnuta počínaje ministerstvem a konče lékařským stavem,“ řekl primář dětského oddělení jindřichohradecké nemocnice Miroslav Toms. Vakcinační centrum skončilo dle rozhodnutí ministerstva s koncem května, to je také podle primáře nejzazší doba vhodná pro očkování proti chřipce.

„Zájem veřejnosti byl malý, celkem jsme naočkovali 53 dětí, poslední v dubnu. Minimálně tolik dětí bylo indikováno k očkování v ordinaci každého pediatra, pokud by se postupovalo podle mezinárodních nikoli českých doporučení a včas. Mohli jsme zabránit stovkám dětských onemocnění, zabránit možná osmi hospitalizacím na našem oddělení, u kterých byla prokázaná etiologie pandemickým typem, z čehož u dvou dětí nemoc probíhala pod těžkým obrazem přímého ohrožení na životě,“ popsal primář Miroslav Toms, který dále sdělil, že stejný kmen je nyní zapracován ve vakcíně proti sezonní chřipce na následující sezonu, s indikací pro děti od 6 měsíců věku.

„Zdá se zatím, že bez křiku o pokusech na lidech, nebezpečnosti a nevyzkoušenosti a podobných nesmyslných výroků. Teď už to bude zase jen „obyčejná“ chřipka, která nikoho nezajímá,“ dodal Toms.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?