Válka může lékaře stát deset miliónů

12. 3. 2002 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
"Pokud nebudu mít jeho omluvu v písemné podobě na stole, tak se nebudeme o stažení žaloby ani bavit," tvrdí Madar. Šéf lékařské komory se ale v žádném případě nehodlá omluvit...


Ústí nad Labem - Spor mezi Masarykovou nemocnicí a Českou lékařskou komorou (ČLK) nezažehnala ani včerejší schůzka prezidenta komory Davida Ratha s krajskými politiky. ČLK před několika dny zařadila ústeckou nemocnici mezi ta zdravotnická zařízení, která jsou údajně skrytě tunelována. Vedení nemocnice s tím zásadně nesouhlasí.

„Na komoru jsme v pátek podali žalobu. Požadujeme omluvu a deset miliónů korun za poškození dobrého jména,“ řekl včera ředitel nemocnice Jiří Madar. Ten se s Rathem osobně viděl na jednání výboru zdravotnictví a sociálních věcí krajského zastupitelstva, kde jeho členům vysvětlovali postoje obou stran.

„Pokud nebudu mít jeho omluvu v písemné podobě na stole, tak se nebudeme o stažení žaloby ani bavit,“ tvrdí Madar. Dodal, že Rath již začal některá svá vyjádření změkčovat.

Šéf lékařské komory se ale v žádném případě nehodlá omluvit.

„Nás ta žaloba příliš nezajímá. Myslíme si, že pan ředitel jen utrácí peníze nemocnice,“ řekl Rath. Dodal, že vedl s politiky pouze polemiku o tom, zda bylo vhodné použít výraz plíživá privatizace nebo plíživý pronájem. „Vysvětlil jsem jim, že máme informace o tom, jak firma vedla jednání o umístění soukromé magnetické rezonance v Ústí. Jde o lukrativní provoz a zisk by tedy šel do kapes této firmy a ne nemocnice,“ uvedl. Právě proto komora měla nemocnici zařadit mezi tunelovaná zařízení.

Jednání vedení nemocnice nepopírá. Zástupce hejtmana Miroslav Řebíček, do jehož kompetence zdravotnictví spadá, tvrdí, že řecká firma, která chtěla v Ústí rezonanci provozovat, byla i za ním.

„Předložili nabídku, dostali kávu a zase odešli. Není na tom nic špatného,“

uvedl Rath tvrdí, že je s výsledky jednání s hejtmanem a zdravotním výborem spokojený.

„V této chvíli nehrozí pronájem lukrativní prostor a metod soukromým firmám a tak ani ochuzení zdejší nemocnice,“ prohlásil.

Hejtman Jiří Šulc mu v tom dává za pravdu.

„Nemyslím si, že je optimální, aby se takové věci zařizovaly přes soukromé firmy, Zrovna tak to může udělat nemocnice,“ míní Šulc. Dodal, že ani není přesvědčen to tom, zda magnetickou rezonanci nemocnice opravdu potřebuje.

„Musí se jasne říci, jaká bude spádovost a využitelnost tohoto přístroje a zda již v kraji nějaký není. A je. V Teplicích,“ řekl.

Předseda zdravotnického výboru Vladimír Záhorský i ředitel Madar se domnívají, že rezonanci nemocnice potřebuje. „Vše záleží na penězích na dostavbu nemocnice, která s magnetickou rezonancí počítá. Byl bych rád, kdyby jsme ji tady měli již zítra a bude samozřejmě naše. Určitě ji potřebujeme, protože zde provádíme mnoho náročnýcvh operací, například na neuriochirurgii a je nesmírně složité vozit pacienty do Teplic či Liberce a zase zpět,“ uvedl Madar.

VÍT LUKÁŠ, Severočeské noviny, 12.3.2002

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?