Valné zasedání Světové lékařské asociace (WMA) v Moskvě, říjen 2015

7. 12. 2015 8:20
přidejte názor
Autor: Redakce
WMA vznikla po 2. světové válce v červenci 1945 v Londýně. Dvacet sedm národních lékařských organizací založilo WMA jako pokračování Mezinárodní lékařské asociace (která vznikla v r. 1926 a zanikla na začátku 2. světové války).


Na prvním Valném shromáždění 18. 9. 1947 v Ženevě byly vyhlášeny její stanovy jako konfederace významných lékařských organizací. Byly také určeny cíle a poslání WMA jako nevládní organizace řídící vědeckou, etickou a profesní lékařskou ve shodě s lidskými právy. WMA dbá na dodržování zásad, které podporují úctu k životu, ke zdraví a lidské důstojnosti bez ohledu na etnický původ, sociální postavení, náboženství, politickou orientaci, věk a pohlaví.

Stala se druhou nejvýznamnější lékařskou organizací spolu se Světovou zdravotnickou organizací (WHO), která je vládní organizací a byla uznávána i totalitními státy, na rozdíl od WMA. Od roku 1974 je sídlem sekretariátu Ferney-Voltaire (v blízkosti Ženevy). Od té doby se také datuje úzká spolupráce WHO s WMA.

První kontakt WMA a Československé lékařské společnosti J. E. Purkyně se uskutečnil již v r. 1988 v Budapešti. Schůzka, na kterou jsem byl ilegálně vyslán s paní Kundertovou ze sekretariátu ČLS JEP, svolal spoluzakladatel WMA dr. André Wynen z Belgie a informoval o historii, stavu a cílech WMA.
Tehdejší politická situace u nás ovšem neumožnila připojit se k WMA.

Zato krátce po změně politického systému koncem roku 1989 dostala naše společnost pozvání na Valné shromáždění WMA do Rancho Mirage v Kalifornii. Dr. Wynen nás vyzval, aby si ČsLS JEP jako jediná reprezentativní organizace požádala o přijetí do WMA. Výbor naši žádost schválil a já jsem na nejbližším Valném shromáždění WMA požádal o přijetí. Žádost byla jednomyslně a radostně přijata. Brzy jsme byli přijati do dalších významných lékařských organizací (CIOMS, UEMS, EFMA-WHO, UNESCO).

Jako předseda ČsLS JEP jsem pracoval ve výborech etickém, sociálně medicínském a v r. 2000 jsem byl v tajných volbách v Ottawě zvolen prezidentem WMA. Účastnil jsem se téměř všech schůzí Výboru a Valných shromáždění WMA. V jejich průběhu se koná tradičně schůze bývalých prezidentů.

Projednané a přijaté návrhy jednotlivých sekcí na Valném shromáždění WMA v Moskvě

Komise lékařské etiky měla jako hlavní bod jednání lidská práva se zřetelem k medicínské profesi. Důvodem k projednávání byla skutečnost, že zdravotníci jsou často mezi prvními, kteří přicházejí do styku s porušováním lidských práv. WMA nabádá jednotlivé národní asociace, aby dbaly na dodržování práv občanů ve svých zemích a aby dbaly na rovnoprávnost občanů co do pohlaví, věku, barvy kůže, sociálních poměrů. Zazněla doporučení, aby problematika etiky byla zařazena do kurikula vzdělávání (pre- i postgraduálního). Kanadská delegace (prof. John Williams) oznámila, že připravuje 3. vydání Manuálu etiky WMA. Závěrem bylo i konstatováno, že cílem je nejdosažitelnější standard fyzického i duševního zdraví (ve shodě s Radou o lidských právech OSN).

Bylo připomenuto 50. výročí tzv. Helsinské deklarace (etické zásady pro výzkum na živých bytostech), které se konalo v listopadu 2014 v Helsinkách (viz naše zpráva v ČLČ č. 1/2014). Z oslav vyšla reprezentativní publikace „Helsinská deklarace“ (výtisk je k nahlédnutí v sekretariátu ČLS JEP) (obr.). Islandský delegát dr. Jon Snaedal (bývalý prezident WMA) upozornil na sjezd v Reykjavíku v březnu 2014 s tématem „WMA - podpora dodržování etických zásad týkajících se databází a biobank“.

Ochrana pacientů a zdravotníků

K tomuto bodu přispěli delegáti: turecký delegát sdělil, že TMA poslala dopis prezidentovi Turecka panu Abdullahovi Gülovi, v němž vyjádřila stížnost na policejní zásah proti lékařům, kteří jednali eticky a ošetřili demonstranty během protestní akce v květnu 2013.

Guantanamo: WMA ostře prostestovala proti mučení vězně Mustafa al-Hawsawi.

Indie: WMA v dopise IMA odsoudila masovou sterilizaci ve státě Čhattísgarh, kde lékaři prováděli tubulektomie u žen z chudých rodin. Výsledek zatím není znám a WMA bude kauzu sledovat i nadále.

Holandsko: Skupina lékařů vyjádřila obavy z nedostatečných zákonných opatření při zdravotní péči u imigrantů, žádajících o azyl v Holandsku, zejména těch, kteří jsou nemocní.

Jižní Korea: V dopise vyjádřil prezident WMA Deau (Francie) podiv nad udělením licence léčitelům tradiční orientální medicíny, kteří využívají moderní diagnostické přístroje, které hradí pojišťovny.

Španělské lékařské společnosti byl poslán dopis z WMA, aby zjistila zprávy o mučení ve věznicích.

Australská lékařská společnost byla žádána, aby umožnila imigrantům patřičné zdravotní vyšetření.

Izraelský premiér B. Netanjahu byl požádán, aby umožnil podání stravy stávkujícím hladovkářům a aby lékaři se neúčastnili žádného způsobu mučení.

- Dále bylo jednáno se zástupci Mezinárodního červeného kříže o kodexu, týkajícího se dodržování etických zásad i během ozbrojených konfliktů.

- Znovu byla zdůrazněna nutnost bránit násilí vůči ženám, dívkám, dětem (jako doplněk k rezoluci WHO z r. 2014).

- Sekretariát WMA byl požádán o podporu ochrany dětí před tělesnými a duševními insulty. V diskusi jsem připomněl, že během mé prezidentské funkce WMA jsem navrhl, aby se tento bod rozšířil na tzv „nemoci ulice“ (zahrnující děti, ale i bezdomovce). Namísto „home sweet home“ – realisticky „home street home“.

- Byla navázána úzká spolupráce WMA a WHO v otázkách paliativní péče.

- Zvláštní část jednání se týkala prevence a léčby neinfekčních nemocí (non-communicable diseases - NCDs), a to ve spolupráci s WHO a s World Health Professional Alliance (WHPA). Byl vypracován Global NCD Action Plan 2013 – 2020.

- V rámci plánu by měl být brán zřetel na tzv. sociální determinanty zdraví. V diskusi byla zdůrazněna role dvou důležitých patogenních faktorů, kouření a nadměrné požívání alkoholu.

- Vzhledem k tomu, že NCDs mohou být iniciovány chřipkovým onemocněním, WMA doporučuje dbát na očkování proti chřipce.

- Dosavadní „tisíciletý plán rozvoje“ by se měl změnit na „udržitelný rozvojový plán – Sustainable Development Goals“ (SDG), zahrnující ekonomický rozvoj, udržitelný rozvoj životního prostředí, sociální determinanty zdraví, a to vše v míru při dodržování lidských práv pro všechny lidi všech věků.

- WMA podporuje Deklaraci o výživě. Mezinárodní lékařské společnosti vyjádřily obavy, že stále se přidávají do potravy antibiotika, což může podpořit vznik rezistence.

- Jedním z hlavních bodů byla příprava pařížské konference o změnách klimatu (COP21). Účastnil jsem se schůze „Environmental caucus“ (Skupina pro studium ovzduší), která byla původně založena na rozšířeném jednání výboru WMA v Praze 2012. Moskevské schůze jsem se účastnil jako delegát WMA na COP21.

Pařížská konference: WMA je účastníkem pařížské konference (XII 2015), pořádané UN Climate Change Conference (COP21 – Paris) s tématem „climate disruption“. WMA bude reprezentována na konferenci 10 delegáty. Přislíbil jsem téma „klimatický stres“. Po konferenci podám podrobnou zprávu. V kontaktu jsem také s ředitelem na Ministerstvu životního prostředí ČR ing. Zámyslickým.

- WMA projednala i špatné hygienicko-epidemiologické poměry v některých zemích západní Afriky, které přispěly k epidemii eboly.

- Generální sekretář WMA dr. O Kloiber podal zprávu o několika zbývajících výtiscích knihy „Caring Physicians of the World“ (s jednou mojí kapitolou), kterou sponzorovaly firmy Bayer, Pfizer a Global Health and Medical Diplomacy (Univ. of North Florida). Byly pořádány edukační kurzy v Singapuru, sponzorované firmou Pfizer. Jednoho z 6 kurzů se účastnil na můj návrh i český lékař.

- WMA spolupracuje s WHO, UNESCO (Bioetické konference zdravotní právo pořádané i v ČR) dr. Byk z Francie, Organizací spojených národů (lidská práva, mortalita), WHPA, Amnesty International, World Veterinary Association a dalšími.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?