Vánoční anketa

4. 1. 2016 10:23
přidejte názor
Autor: Redakce

Rok se s rokem sešel, už tu máme opět Vánoce a konec roku klepe na dveře. Tento čas kromě vánočního rozjímání obvykle svádí také k ohlédnutí se za uplynulým rokem, bilancování jeho úspěšnosti i k plánování. Jak hodnotí uplynulý rok a co plánují, jsme se zeptali významných osobností našeho zdravotnictví.




Položili jsme jim tyto otázky:

1. Co se vám tento rok nejvíce

podařilo?
2. Jaké jsou vaše plány do

budoucna?
3. Co byste společnosti, v jejímž

čele stojíte, nejvíce přál?
4. Co popřejete čtenářům časopisu Zdravotnictví a medicína, zdravotníkům a celému českému zdravotnictví?

??????????

Prof. MUDr. Štěpán Svačina, DrSc., předseda České lékařské společnosti Jana Evangelisty Purkyně

1. To musí posoudit jiní, ale určitě se podařilo zviditelnit Českou lékařskou společnost a vyvést nejstarší český lékařský časopis „Časopis lékařů českých“ z krize, ve které byl.
2. Rád bych udělal něco s Lékařským domem, se vstupem do budovy, s přízemím, suterénem a přednáškovou síní. Jedna architektka, která nám pomáhala s novými plány, říkala, že to tam vypadá jako v krematoriu, mně to více připomíná kino, jaká se stavěla v 60. letech.
3. Aby se zklidnila atmosféra mezi některými našimi odbornými společnostmi. To souvisí hlavně s tím, aby se nějak rozumně změnil návrh zákona o atestacích. Také česká lékařská věda je v rozkladu, nové grantové agentury určitě nesplnily, to co jsme si od nich slibovali, klinická medicína nemá adekvátní zastoupení v radě vlády a pravděpodobně nezískáme v příštích letech rozumné prostředky na vědu z EU. To je hrubá chyba celého resortu.
4. Aby se překonala těžká personální krize, která ve zdravotnictví je – nedostatek lékařů i sester, zejména v některých oborech a regionech. To půjde jedině přes efektivnější zdravotnictví. Rezerv je určitě hodně. Nejen touto cestou může být dosaženo vyšších mezd. Tragická je i zdravotnická administrativa – nechápu, jak ti opravdu pracující zdravotníci mohou tolik úředníků uživit. Hlavní problém je nekonkurenční, extremně řízené a omezované zdravotnictví, které je vlastně drahé. Také bych si přál, aby se něco stalo se špatnou zdravotní gramotností populace. Tento stav umožňuje, že bují nevědecké postupy od potravinových doplňků až po čínskou medicínu.
??????????

MUDr. Milan Kubek, prezident České lékařské komory

1. Dokázal jsem rozšířit svoji angiologickou ambulanci, byl jsem znovu zvolen prezidentem České lékařské komory a uběhl jsem půlmaraton pod 1 hodinu 55 minut.
2. Budu se snažit splnit co nejvíce z programu, na jehož základě jsem získal důvěru tří čtvrtin delegátů sjezdu České lékařské komory. I nadále bych chtěl vedle toho rozvíjet svoji ambulantní praxi, a pokud mi zdraví dovolí, rád bych ten příští půlmaraton zaběhl pod 1 hodinu 50 minut.
3. Pouhá přání nestačí. Pro jejich splnění je třeba se přičinit. Pro Českou lékařskou komoru se budu snažit vybojovat více kompetencí nezbytných k tomu, aby mohla plnit úlohu garanta kvality zdravotní péče a strážce etiky výkonu lékařského povolání, který dokáže prosadit pro lékaře odpovídající profesní podmínky.
4. Zdravotníkům i vašim čtenářům přeji to, co přeji všem slušným lidem. Tedy především pevné zdraví, dále pak hodně úspěchů a alespoň trochu štěstí navrch k tomu. A českému zdravotnictví? Tak tomu je třeba přát v první řadě více peněz a více zdravotníků. Lepší zákony a rozumnější politici by se samozřejmě hodili také. Úspěšný nový rok!
??????????

PhDr. Martina Šochmanová, MBA, prezidentka České asociace sester

1. Jako jeden ze svých největších osobních úspěchů letošního roku vnímám to, že se mi podařilo na začátku března získat důvěru České asociace sester (ČAS). Dostala jsem možnost asociaci v následujících letech vést z pozice prezidentky, což je pro mě obrovský závazek – jak osobní, tak profesní. Získala jsem možnost zúročit vlastní zkušenosti z praxe a ovlivnit směřování této důležité organizace, která se snaží prosadit zájmy nelékařů pro jejich budoucí ohodnocení, postavení ve společnosti i pro lepší pracovní podmínky. Proto se nyní aktivně podílíme na novele zákona o nelékařských zdravotnických povoláních. Naší snahou je například nastavit systém tak, aby již dále nedocházelo k přetěžování nelékařského personálu – to totiž vede k odchodům kvalifikovaných zaměstnanců mimo zdravotnictví, což bohužel způsobuje ještě větší personální obtíže. Je to začarovaný kruh, ze kterého není snadná cesta ven. Ale pevně věřím, že se nám tento trend podaří přinejmenším zbrzdit.
2. Už při jmenování do funkce jsem si několik cílů stanovila – jedním z nich je dostat ČAS do povědomí nejen odborné, ale i široké veřejnosti. To se nám zatím daří velmi dobře. Česká asociace sester začíná být slyšet. To souvisí s dalším, tentokrát dlouhodobějším cílem. Tím je rozšíření členské základny. Čím více totiž bude členů asociace, tím silnější hlas budeme mít a dokážeme lépe ovlivňovat naše společné zájmy. To ale zvládneme jen jako jednotná organizace, proto bych v budoucnu ráda působila také jako mediátor mezi některými sekcemi a pomohla jim najít společnou řeč a názorovou shodu.
3. Česká asociace sester má jasný cíl – pokusit se vrátit povolání sester a všech nelékařů do podoby povolání, které mělo prestiž a ve společnosti něco znamenalo. Sestrám v dnešní době totiž často chybí vědomí toho, že jejich práce je nejen záslužná, ale především doceněná – a to jak zaměstnavatelem, tak i širokou veřejností. Povolání sestry je velmi náročné, psychicky i fyzicky. Na sestry jsou kladeny stále větší nároky – nejen na odbornou úroveň, ale i v oblasti legislativy, stejně jako na jejich technickou zdatnost. Přitom pro pacienta, pro kterého jsou často tím prvním člověkem, s nímž se ve zdravotnickém zařízení setkají, jsou i přítelem a vrbou, která vyslechne jejich strasti a pomůže i vlídným slovem a úsměvem. Jejich práce je náročná, ale zároveň krásná. Je to životní náplň, kterou je ale potřeba skutečně adekvátně ocenit. České asociaci sester bych proto přála především trpělivost a sílu. Čeká nás ještě dlouhá cesta, ale věřím, že společně ji zvládneme. 4. Českému zdravotnictví, zdravotníkům i vašim čtenářům bych popřála do roku 2016 především zdraví a také to, aby využili všechny možnosti, které jim rok s šestkou na konci přinese. Má to být údajně rok úspěchů a nových nápadů, které jen tak nezapadnou – proto jich využijme a snažme se vy užít příležitostí, které se naskytnou. A to ve všech oblastech.
??????????

PharmDr. Lubomír Chudoba, prezident České lékárnické komory

1. Podstatně jsme rozšířili a zkvalitnili systém celoživotního vzdělávání lékárníků. Komora se tak snaží přispět k naplnění vize lékárny jako nejsnáze dostupného zdravotnického zařízení první linie poskytujícího širokou paletu služeb zdravotní péče. Začali jsme s tématem eliminace závislostí (odvykání kouření), podpory zdravého životního stylu (snižování hmotnosti a zdravá výživa) a včasného screeningu „civilizačních nemocí“ (diabetes, vysoký krevní tlak ad.). Rychlý rozvoj farmakoterapie pak zůstává naší motivací k trvalému rozšiřování si vědomostí nejen pro poradenství v samoléčení, ale též v péči o vybrané skupiny pacientů a v racionální farmakoterapii. Dohled lékárníka a klinického farmaceuta nad správným dávkováním a kombinacemi léků je předpokladem bezpečné a účinné léčby a významně šetří finanční prostředky. Velmi kladně hodnotím navázání pilotní spolupráce se zdravotními pojišťovnami v některých výše uvedených oblastech. Dále se myslím podařilo zviditelnit profesi lékárníka, jak formou osvětových kampaní, tak prostřednictvím nově vybudovaného webového portálu pro veřejnost (Lékárnické kapky). 2. Prioritním úkolem je změna systému odměňování. Lékárenská péče nemůže být nadále závislá pouze na obchodní přirážce za léky. Stejně jako v ostatních zemích EU preferujeme kombinovaný model procentuální marže a dostatečně vysoké fixní částky jako odměny za odborné činnosti spojené s výdejem léčiv. Je nutné zabránit dalšímu přehušťování sítě lékáren ve městech a naopak podpořit jejich setrvání a vznik ve venkovských regionech. Za neudržitelnou považuji současnou deformaci transparentního procesu stanovení cen a úhrad léků „českou variantou“ pozitivních listů zdravotních pojišťoven. A také neuvěřitelný prostor pro manipulaci s cenou ze strany některých výrobců, kteří tím diskriminují značný počet veřejných lékáren i jejich pacienty. Není možné nadále finančně saturovat „bezedné“ nemocnice na úkor ambulantního sektoru, včetně veřejných lékáren. Řešení by si zasloužila i „hra“ na ochranný limit spoluúčasti pacienta v nepředvídatelném systému ne- a započitatelných doplatků na léky. Na druhé straně bude pro udržení solidárního zdravotnického systému též nezbytný odpovědnější přístup pacientů při dodržování léčebného režimu.
3. Přál bych si, abychom dále posilovali svou pozici respektované profesní komory. Jak vzhledem k veřejnosti, státní správě a politikům, tak vůči své vlastní členské základně. Přestože se v posledním období podařilo zapojit do práce pro komoru velkou část kolegů, přál bych si ještě vyšší počet členů, kteří nám aktivně pomohou s mnoha aktivitami směrem k veřejnosti i státní správě.
4. Českému zdravotnictví přeji vedoucí činitele a osvícené lídry, pro které bude práce ve prospěch českého pacienta a českého zdravotnického systému skutečným posláním. Přeji mu politickou reprezentaci, která aktivně podpoří poskytování péče českými zdravotníky a pomůže udržet stabilní pilíř, jímž je ve společnosti střední třída. Nepřeji mu ani monopolizaci trhu, ani vyvádění prostředků z veřejného zdravotního pojištění do „daňových rájů“, čemuž současná nečinnost a alibismus většiny zodpovědných vydatně nahrává. Čtenářům a zdravotníkům přeji pevné zdraví, pohodu v kruhu nejbližších a radost z práce. ??????????

MUDr. Zorjan Jojko, předseda Sdružení ambulantních specialistů

1. Za největší úspěch tohoto roku považujeme, že se nám podařilo dotáhnout jednání se všemi pojišťovnami o smlouvách na dobu neurčitou vypověditelnou jen za předem jasně definovaných podmínek pro prakticky všechny ambulantní specialisty. Jsme si vědomi, že jistota smlouvy ještě neznamená jistotu přiměřeného příjmu, přesto tento krok vnímáme velmi silně pozitivně.
2. Po zajištění jistoty existence bychom rádi konečně prosadili i přiměřenou úhradu našich výkonů. Myslím tím opravdu reálnou hodnotu bodu a reálné ohodnocení režie v seznamu výkonů. To stále velmi pokulhává. Jsem si vědom, že to asi není úkol na jeden rok, nicméně jednání o smlouvách také trvalo 4 roky. A podařilo se. 3. Mám za to, že jsem vše vyjmenoval v předchozích dvou bodech. A členům SAS přeji, aby se při své práci mohli co nejvíce soustředit na medicínu a pomoc svým pacientům s minimalizací obtěžování administrativou. Všem ambulantním specialistům pak přeji hodně zdraví a pracovních úspěchů. 4. Čtenářům a vlastně všem zdravotníkům přeji také pevné zdraví a hodně pracovních úspěchů. A českému zdravotnictví? Tomu přeji, aby politici (i z vlastního pudu sebezáchovy) konečně pochopili, že „západní medicína“ se dlouhodobě nedá dělat za „východní peníze“ a že vnitřní dluh ve zdravotnictví, který léty neustále narůstá a který je překonáván jen díky jakési v jiných oborech neobvyklé solidaritě lékařů a zdravotníků, má také svou nepodkročitelnou hranici, k níž se, myslím, bohužel již blížíme. ??????????

Mgr. Jakub Dvořáček, výkonný ředitel Asociace inovativního farmaceutického průmyslu

1. V letošním roce hodnotíme jako povedenou IMI CEE konferenci, která měla široký přesah do externího prostředí. V Praze se sešly výzkumné týmy střední a východní Evropy, korporátní i akademické sféry. Měly možnost zjistit, jaké jsou možnosti zapojení se do IMI programu, a najít tak potenciál spolupráce. Program IMI nabízí granty malým a středním konsorciím, akademickým týmům, nemocnicím či jiným organizacím. Paralelním programem byly diskuse o potřebě a důležitosti efektivní podpory výzkumu v Evropě i na lokální úrovni. V České republice máme v současnosti 4 úspěšné účasti týmu na konsorciích. Dalším velmi úspěšným projektem byla Letní škola pacientské akademie, která i nadále plní funkci vzdělávacího místa pro pacienty a zároveň se posouvá do oblasti vytváření vzájemných vztahů a vazeb. Povedlo se nám vytvořit skupinu lidí i mimo pacientské organizace, kteří aktivity pacientů podporují. Daří se nám stavět a rozvíjet pacientské prostředí z hlediska úspěšnosti a získávání podpory. Letní škola propojila odborné lékařské společnosti a pacienty. A konečně ceny a úhrady. Úhradová vyhláška na příští rok umožňuje přístup pacientů k inovativní léčbě. Podporuje rozvoj specializovaných center a individualizované medicíny.
2. Klíčovým projektem pro rok 2016 bude pokračování projektu Transparentní spolupráce. Naše členské společnosti se připravují na první zveřejnění dat a zároveň se v příštím roce rozeběhne projekt, který má ochránit pacienty před šířením padělků. Navazuje na novu směrnici, která bude platit v celé Evropě. AIFP je v ČR realizátorem projektu a zajistí, že se k pacientům žádný padělek v Evropě nedostane.
3. AIFP přeji, aby měla kontinuitu a stabilitu v tom, kdo s námi spolupracuje, a aby k nám naše společnosti přicházely s aktivitami a nápady, co můžeme udělat ještě lépe.
4. Čtenářům a celému českému zdravotnictví přeji, aby bylo stabilní, aby zdravotníci dbali jak o medicínu samotnou, tak o to, aby pacient byl pořád v centru péče.
??????????

Mgr. Martin Mátl, výkonný ředitel České asociace farmaceutických firem

1. Pokud bych měl zmínit osobní úspěchy, pak je to jistě změna v mém profesním životě. V létě jsem byl osloven, abych se zúčastnil soutěže na obsazení pozice výkonného ředitele České asociace farmaceutických firem – a to se nakonec podařilo. V září letošního jsem se stal členem týmu, který odborně i lidsky velmi respektuji a kde bych rád pokračoval v tom, co tvoří společnou platformu českého generického průmyslu. A pokud mohu hovořit za samotnou asociaci, myslím, že společným úspěchem všech 21 členských firem je fakt, že byla schopna zvládnout v letošním roce všechny velké změny, které ji potkaly jak na trhu, tak uvnitř samotné organizace. Po náhlém odchodu výkonného ředitele Emila Zörnera dokázala asociace nejen fungovat dál, ale i důstojně oslavit 15 let své existence.
2. Rád bych pokračoval a dále rozvíjel práci svých předchůdců v ČAFF, zejména v oblasti nastavení transparentního prostředí farmaceutického trhu i s nezbytnými regulacemi tak, aby skutečnost, že jsou léky v České republice jedny z nejlevnějších v Evropě, nezpůsobila jejich nedostupnost a čeští pacienti je nemuseli shánět v zahraničí. Naším cílem je zajišťovat účinná a cenově dostupná léčiva pro co nejširší okruh pacientů.
3. Přál bych jí splnění toho, o co celých 15 let své existence usiluje: nastavení rozumných pravidel regulace trhu s cenami léčiv odpovídajícími ekonomické úrovni České republiky. Přál bych jí rovněž pochopení a respekt veřejnosti, která je nezřídka ovlivňována opačnými postoji. Hlavní úlohou farmaceutického průmyslu je pomáhat pacientům k uzdravení a zdravým lidem poskytovat přípravky k dalšímu zlepšování kvality života.
4. Měl jsem v minulosti možnost nahlédnout jak do prostředí lékárenského trhu, tak do tvorby zdravotnické legislativy, a nyní i do prostředí výroby a distribuce významné skupiny generických léčiv, které díky vstupu na trh šetří peníze zdravotnického systému. Přál bych všem těmto skupinám působícím ve zdravotnictví vzájemné pochopení, aby se naplnily potřeby českého zdravotnictví a potřeby pacientů tak, abychom společně vytvářeli moderní systém, v němž všechny zainteresované strany mohou bez problémů plnit své poslání. Speciální přání bych za výrobce léčiv rád vyslovil čtenářům vašeho časopisu: přejeme vám pevné zdraví v celém příštím roce!

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?