Vánoční legislativní nadílka: lékařský zákon schválen

17. 12. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
V úterý odpoledne prošel třetím čtením ve sněmovně vládní návrh zákona upravující výkon povolání lékařů, zubních lékařů a farmaceutů. Na tuto normu nedočkavě čeká Evropská komise, která zaslala ČR už druhý varovný dopis právě pro neplnění evropských direktiv k tzv. regulovaným profesím...


Nyní tedy z přítomných 173 poslanců na schůzi sněmovny 88 jejích členů tuto „evropskou normu“ podpořilo, zatímco 50 poslanců bylo proti ní. V následujícím období se tímto zákonem bude zabývat ještě senát.

Poslanci vládní koalice schválením zákona smazali jednu z posledních výtek Evropské komise, která Česko upozorňovala na stále chybějící normu týkající se uznávání odbornosti lékařů.

Přijatý zákon bude platit jak pro české lékaře, toužící pracovat v některé ze zemí EU, tak pro jejich evropské kolegy, pokud budou chtít nastoupit do českých nemocnic či si tu otevřít praxi.

Zákon znamená, že oběma stranám odpadnou zdlouhavé nostrifikace vysokoškolských diplomů.

Spolu s tím se také změní systém vzdělávání. Lékařům bude stačit jedna atestace, na školách se ale bude klást větší důraz na praktické předměty a na specializaci od samého počátku studia.

Naprosté změny čekají budoucí zubaře. Ti dosud studují spolu s všeobecnými lékaři, specializaci získávají později. Nově se budou už od prvního ročníku zabývat zejména a jenom chrupem.

„Už od prvního ročníku se budou učit praktickým dovednostem v laboratořích, na umělých pacientech,“ potvrdil prezident České stomatologické komory Jiří Pekárek.

www. Zdraví.Euro.cz, Hospodářské noviny,17.12.2003

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?